Julkaistu

Kissan munuaisten vajaatoiminta

kissan munuaisten vajaatoiminta

Kissan munuaisten vajaatoiminta tarkoittaa, että munuaisten kyky poistaa aineenvaihdunnan jätteitä ja ylläpitää neste- sekä elektrolyyttitasapainoa on vähentynyt. Se ei ole sairaus, vaan tila, johon useat sairaudet voivat johtaa. Vajaatoiminnan oireet alkavat, kun munuaisten toimintakapasiteetista on jäljellä enää noin 20–50%. Toisin sanoen yksi terve munuainen riittää ylläpitämään normaalin toiminnan. Kissan munuaisten vajaatoiminta voi olla akuuttia tai kroonista.

Kissan munuaisten vajaatoiminta:  akuutti vajaatoiminta

Kissan akuutti munuaisten vajaatoiminta voi johtua esimerkiksi vähentyneestä munuaisperfuusiosta eli vähentyneestä verenvirtauksesta munuaisissa esimerkiksi runsaan verenvuodon tai sydänvian takia, akuutista munuaisvauriosta, tukoksesta tai virtsateiden repeämästä. 

Tärkeimmät akuutin munuaisvian taustalla olevat syyt ovat munuaisten hapenpuute tai myrkytys. Munuaisille myrkyllisiä aineita ovat esimerkiksi useat kemikaalit kuten raskametallit ja etyleeniglykoli (jäähdytysneste), useat kasvit kuten liljat ja tietyt lääkkeet. Hapenpuutetta sen sijaan aiheuttavat muun muuassa nestehukka, verenvuodot, lämpöhalvaus sekä shokki.

Lievissä tapauksissa munuaisen toiminta korjaantuu, mutta vaikeissa tapauksissa vauriot johtavat sidekudostumiseen ja krooniseen munuaisten vajaatoimintaan. Kun akuutin vajaatoiminnan oireet alkavat näkyä, on munuaisvauriota jo syntynyt ja hoito vaikeutuu. Jos vaurio on erittäin vakava (end stage kidney failure), voi se johtaa aina voimakkaaseen uremiaan eli typpipitoisten kuona-aineiden pitoisuuden nousuun veressä ja lopulta kuolemaan.

Akuutin vajaatoiminnan oireet

Akuutti munuaisten vajaatoiminta on nimensä mukaan akuutti tila, ja oireet syntyvät nopeasti. Alussa kissa voi olla oireeton, mutta tilanteen edetessä oireita alkaa tulla, ja ne pahenevat. Oireita voivat olla vähäinen virtsaaminen, virtsaamattomuus tai runsas virtsaaminen. Uremia voi aiheuttaa kissalle anoreksiaa, letargiaa, oksentamista ja ripulia. Kissa voi olla kuivunut ja sillä voi olla kuumetta, jos munuaisissa on tulehdus.

Akuutin munuaisten vajaatoiminnan hoito

Hoidon nopea aloittaminen on tärkeää, jotta munuaisten vaurioituminen voidaan pysäyttää ja vauriot voivat jopa palautua. Mikäli kissan tiedetään esimerkiksi syöneen myrkyllistä kasvia, tulee eläinlääkäriin hakeutua välittömästi. Eläinlääkärissä kissaa nesteytetään, jotta myrkky saataisiin nopeasti pois elimistöstä ja jotta munuaisten hapensaanti turvataan. Kissalle annetaan myrkyn vasta-ainetta, jos sellainen on olemassa.

Noin 50 % akuuteista munuaisten vajaatoiminta kissoista jää henkiin, mutta noin puolelle henkiin jääneistä tulee krooninen munuaisten vajaatoiminta.

Kissan munuaisten vajaatoiminta: krooninen vajaatoiminta

kissan munuaisten vajaatoiminta

Lähes kaikilla vanhoilla kissoilla tavataan kroonista munuaisten vajaatoimintaa, ja se on yleinen vanhojen kissojen kuolinsyy. Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa vika on aina munuaisissa, ja se on useiden munuaistautien seuraus. Krooninen munuaisten vajaatoiminta on palautumaton tila, eli eläin ei voi parantua kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta. 

Yleisin muoto on vanhalla eläimellä esiintyvä krooninen munuaisten vajaatoiminta, jonka syytä ei vielä tunneta. Syyksi on epäilty hiilihydraattipitoista ruokaa ja nukutusaineita, mutta tutkimukset asian suhteen ovat vielä kesken. Nuorilla eläimillä esiintyvät etenevät munuaisviat (progressiiviset juveniilit nefropatiat) johtavat myös loppuvaiheessaan krooniseen munuaisten vajaatoimintaan.

Erityisesti pieneläimillä glomerulonefriitti eli munuaisten glomerulusten tulehdus aiheuttaa munuaisten kroonista vajaatoimintaa. Myös kasvaimet ja esimerkiksi FIP ovat kroonista munuaisten vajaatoimintaa aiheuttavia tekijöitä. Kroonisen munuaisten vajaatoiminnan taustalla voi olla myös parantuva akuutti munuaisten vajaatoiminta.

Kroonisen vajaatoiminnan oireet

Tyypillisesti kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivä eläin juo ja pissaa normaalia enemmän, sillä on haavaumia suussa ja sen hengitys on raskaampaa keuhkoihin kertyneen nesteen takia. Lisäksi eläimen karva on kiilloton ja se on laiha. Loppuvaiheessa kissa oksentelee satunnaisesti uremian ja pahanolon takia, ja tämä viittaa usein jo hyvin pitkälle edenneeseen tilanteeseen, jolloin omistajan kannattaa alkaa jättämään lemmikilleen hyvästejä. 

Kroonisen munuaisten vajaatoiminnan hoito

Eläinlääkärissä kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivää kissaa hoidetaan nesteyttämällä ja korjaamalla elektrolyytti- ja happoemästasapaino. Lisäksi aiheuttava tekijä pyritään selvittämään ja jos voidaan, se hoidetaan. Mikäli kissalla havaitaan krooniseen munuaisten vajaatoimintaan liittyviä sairauksia, kuten korkeaverenpaine tai virtsatietulehdus, myös ne hoidetaan.

Kotona kissalle tarjotaan raikasta vettä ja kissaa houkutellaan juomaan. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi lisäämällä juomakuppien määrää ja tarjoamalla kissalle mielenkiintoisempia juomapaikkoja kuten juoma-automaatti, jossa vesi on liikkeessä.

Ruokavalio muutetaan munuaisruokavalioksi: proteiinien, natriumin ja fosforin määrää lasketaan kun taas liukenevien kuitujen, omega-3-rasvahappojen, antioksidanttien sekä B-vitamiinien määrää nostetaan. Riittävästä energiansaannista on myös huolehdittava. Markkinoilla on valmiita munuaisvikaisille kissoille tarkoitettuja ruokia.

Eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman muistuttaa kuitenkin kissan olevan lihansyöjä eikä se pärjää liian vähäisellä eläinperäisten proteiinien saannilla. ” Raakakananmuna on oiva proteiinin ja rasvan lähde munuaisvikaiselle kissalle.

Kissa pystyy käytännössä hyödyntämään kananmunan kaikki proteiinit ja rasvat. Kananmunan sisältämää avidiiniä ei tarvitse pelätä, sillä sitä on kananmunan valkuaisessa vähän ja keltuaisessa on sen tuhoamaa biotiinia. Riippuen kissan koosta kananmunaa annetaan 1/4 – 1 kananmuna ja välillä pidetään kananmunattomia päiviä”, Anna tiivistää.

Lääkkeellisesti kissalle voidaan tarvittaessa eläinlääkärin toimesta määrätä fosforipitoisuutta laskevia tai kaliumpitoisuutta nostavia valmisteita tai lääkkeitä. Myös ruuansulatuskanavaoireita pyritään helpottamaan esimerkiksi pahoinvointilääkkeillä ja ruokahalua stimuloivilla lääkkeillä. Mikäli kissalla on korkeaverenpaine, voidaan sille määrätä verenpainelääkkeitä.

Kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastava kissa voi elää kuukausia tai vuosia riippuen tilan vakavuudesta ja hoidosta.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit