Julkaistu

Koiran hammaskiven poisto kotona

koiran hammaskiven poisto kotona

Koiran hammaskiven poisto kotona käy kätevästi eläinlääkärimme Anna Hielm-Björkmanin ohjeilla. Alkavaa hammaskiveä voi poistaa itsekin koiralta, kunhan koira on totutettu hampaiden hoitoon ja poisto tehdään oikein. Videolla Anna opastaa, miten koiran hampaat tutkitaan kotona, ja miten koiran alkavaa hammaskiveä poistetaan oikein.

Video: koiran hammaskiven poisto
Koiran hampaat ja suun tutkiminen
Hammaskiven poisto kotona
Hammaskiven ehkäiseminen
Hammaskiven poisto eläinlääkärissä
TassuApu apuna hampaiden hoidossa
Alennuskoodi: Emmi-pet ultraäänihammasharja

Video: koiran hammaskiven poisto

Koiran hampaat ja koiran suun tutkiminen

Koira kannattaa opettaa suun käsittelyyn jo pentuiässä, jotta hampaiden hoito on myöhemmin helpompaa. Koiran hampaat alkavat vaihtumaan noin viiden kuukauden iässä. Kun hampaita ja suuta tarkistetaan kotona, tottuu koirakin suun käsittelyyn paremmin.

koiranpennun hoito hampaiden harjaus
Pennun hampaat ovat puhjenneet ja niiden hoitaminen kannattaa aloittaa heti, jotta pentu tottuu siihen.

Suun kotitutkimuksen tarkoituksena on tarkastaa, ovatko suu ja ikenet terveet. Terveet ikenet ovat vaaleanpunaiset, kun taas tulehduksesta kielii punainen ienraja. Lisäksi on hyvä tarkistaa, ettei suussa näy haavaumia. 

Koiran hammaskivi ja sen muodostuminen

Kun hammaskiilteen päälle kertyy plakkia, jota ei poisteta, se kovettuu hammaskiveksi. Plakki koostuu epiteelisoluista, bakteereista ja syljen proteiineista. Hammaskivi on usein kellertävää tai ruskeaa kovaa ainesta, jota kertyy näkyvästi aluksi ienrajan lähelle.

 koiran hampaat
Alkavaa hammaskiveä rapsutetaan varovasti pois esimerkiksi pienellä puisella tai muovisella lusikalla.

Hammaskiven kertyminen on hyvin yksilöllistä – toisille koirille kertyy paljon hammaskiveä ja toisille ei lähes ollenkaan. Tällä hetkellä on vielä epäselvää, miten paljon koiran ravinto vaikuttaa plakin ja hammaskiven muodostumiseen, ja voisiko plakin syntymistä estää ravinnon valinnalla. Se tiedetään, että hammaskiven kertymiseen vaikuttavat esimerkiksi ravinto ja syljen koostumus. Erityisen paljon plakkia kertyy yleensä koiralla ylä-P4-hampaaseen, sillä sen kohdalle aukeaa useampi sylkirauhasen laskutiehyt. 

Koiran hammaskiven poisto kotona 

Koiran omistaja voi itse osittain poistaa alkavaa hammaskiveä, kun koira on tottunut suun käsittelyyn. Hammaskiveä rapsutetaan varovasti pois esimerkiksi puisella tikulla tai pienellä muovisella lusikalla tai muulla sopivan kokoisella ja muotoisella välineellä, joka ei kuitenkaan vahingoita koiraa. Omistajan on varottava hammaskiveä rapsuttaessaan, ettei hän töki koiran ientä tai limakalvoa ja satuta koiraa. Rapsuttamiseen ei saa käyttää hammaskiillettä vahingoittavia välineitä – liian terävällä välineellä rapsutettaessa hammaskiille voi vaurioitua ja sitten hammaskiveä kertyy helpommin hampaan pinnalle. Tämä on yksi niistä syistä, joiden takia osa eläinlääkäreistä ei suosittele hammaskivenpoistoa kotona.

 koiran hammaskiven poisto välineet
Koiran kammaskiven poistoon kotona käytettäviä välineitä, joita kotoa voi löytää.

Koiran hammaskiven poiston jälkeen on koira hyvä palkita. Epämiellyttävä toimenpide on harvan koiran mieleen, joten kiittäminen on tervetullutta. Koiralle voi antaa esimerkiksi terveellisen makupalan tai sen kanssa voi leikkiä tai pitää sitä hyvänä. Näin koira tietää, että se oli hyvä koira antaessaan tehdä toimenpiteen. 

Koiran hammaskiven ehkäiseminen

Hammaskiven hoitamisen kohdalla ehkäiseminen on poistamistakin suuremmassa roolissa. Plakin syntymistä voi ehkäistä eri keinoin.

Kovat pureskeltavat, kuten raa’at luut ovat yksi yleisimmistä keinoista. Monet koirat hyötyvät kovien luiden pureskelemisesta, ja luita voi antaa jo pienestä lähtien. Luiden pureskelu ja narskuttelu aiheuttaa hammaskiven lohkeamista ja irtoamista.

Koiran hampaita voi myös harjata, ja se tehdään mieluiten päivittäin. Kuitenkin jo viikottainen harjaaminen on parempi kuin ei mitään. Harjaamiseen voi käyttää esimerkiksi sormihammasharjaa tai tavallista hammasharjaa sekä koirille tarkoitettua hammastahnaa. Älä käytä ihmisten hammastahnaa! Nykyään markkinoilla on erilaisia ultraääni- ja muita hammasharjoja, joilla saadaan tehtyä esteettistä hampaiden puhdistamista ja hammaskiven poistoa. Harjat eivät kuitenkaan pääse syvälle ientaskuihin ja plakki bakteereineen voi jäädä ikeneen muhimaan. Perusteellinen hammaskiven poisto tulee aina tehdä eläinlääkärissä.

Koiran hammaskiven poisto eläinlääkärissä

Vaikka koiran hammaskiveä voi poistaa kotona tiettyyn pisteeseen asti, tehdään perusteellinen hammaskiven poisto aina eläinlääkärissä. Kotona hammaskiveä ei saa poistettua ientaskuista eikä yleensä hampaiden sisäpinnoilta ja kaikista takimmaisista hampaista. Osittain tästä syystä osa eläinlääkäreistä ei suosittele kotona poistamaan hammaskiveä, sillä sitä jää edelleen ientaskuihin ja muihin katseelta piilossa oleviin paikkoihin, vaikka omistajan silmiin hampaat näyttävät puhtailta. Tällöin eläinlääkäriin ei hakeuduta tarpeeksi ajoissa ja esimerkiksi ientaskuissa muhivat bakteerit aiheuttavat tulehdusta ja hampaiden tila pääsee pahaksi ennen kuin asia huomataan.

Eläinlääkärille kannattaa suunnata viimeistään silloin, kun plakkia on kertynyt hampaiden pinnoille ja ienrajassa on jo havaittavissa tulehdusta. Tulehduksesta kielii punainen ienraja. Hammaskivi aiheuttaa usein myös pahanhajuista hengitystä. Eläinlääkärin luona hammaskivi poistetaan myös ientaskuista ja hampaat kiillotetaan lopuksi, jolloin kiillotetuissa hampaissa uudelle hammaskivelle ei ole niin hyvää tarttumispinta-alaa kuin hampaissa, joista ollaan pelkästään rapsutettu hammaskivi irti. Ientaskuissa oleva hammaskivi aiheuttaa ientulehdusta ja jopa paradontiittia eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdusta, joka johtaa lopulta hampaan irtoamiseen. Paradontiitti on parantumaton sairaus, jonka etenemistä voidaan hidastaa erittäin hyvällä hampaiden hoidolla.

TassuApu apuna hampaiden hoidossa

TassuAvusta löytyy Kotihoito-osio, jonne omistaja voi kirjata ylös niin hampaiden tarkastuksen ja harjauksen kuin esimerkiksi ultraäänipuhdistuksen. Lisäksi eläinlääkärissä tehdyt hammashoidot, kuten hammaskiven poiston, voi kirjata ylös TassuApuun ja ne säilyvät siellä helposti myöhemmin tarkasteltaviksi.

Erikoisetu lukijoille:

emmi®-pet ultraäänihammasharja –10 € koodilla

tassuapu10

emmi-pet ultraäänihammasharja

emmi®️-pet koirien Ultraäänihammasharja on suunniteltu lemmikin suun puhdistamiseen

Koodilla saat ultraäänihammasharjasta 10 € alennusta FreshMe-verkkokaupassa. Käytä koodi kassalla. Koodi on voimassa 31.12.2020 asti.

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran tukehtuminen
koiran joulu
koiran oksennuttaminen
miksi koira juo paljon miksi kissa juo paljon
koiran uusivuosi
kissan munuaisten vajaatoiminta
koiran silmätulehdus
koiran matolääkitys
koiran korvatulehdus

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo