Julkaistu Jätä kommentti

Koiran nivelrikko

koiran nivelrikko

Koiran nivelrikko on suhteellisen yleinen vaiva, joka yleensä esiintyy iäkkäämmällä koiralla, mutta siitä voi kärsiä myös nuori koira. Se voi olla jopa erittäin kivulias sairaus, joka vaikuttaa koiran elämänlaatuun suuresti. Nivelrikon aheuttamaa kipua voi seurata TassuAvun kipumittarin (HCPI) avulla.

Mikä on koiran nivelrikko?
Koiran nivelrikon hoito
Kivun arviointi

Mikä on koiran nivelrikko?

Nivelrikossa ruston pinta vaurioituu ja lopulta tämä johtaa nivelen muodon muuttumiseen. Nivelrikko voi aiheutua geenien, ympäristön ja ravinnon yhteisvaikutuksesta. Ylipaino altistaa nivelrikolle niin mekaanisesti kuin solutasollakin.

Nivelrikkoa voi olla esimerkiksi polvessa, lonkassa tai kyynärässä. Suurin osa koiran painosta on etupään varassa ja tämän takia kyynärniveleen kohdistuu suuri rasitus. Mikäli koiralla on kyynärniveldysplasia eli kyynärnivelen kasvuhäiriö, kehittyy sille helpommin nivelrikkoa kuin tervekyynäriselle koiralle. Lonkkien löysyys ja lonkkadysplasia altistavat myös lonkkanivelen nivelrikolle – sama pätee polvissa. Aina dysplasia ei kuitenkaan johda nivelrikon syntymiseen ja nivelrikkoa voi syntyä ilman dysplasiaa.

Nivelrikon hoito

Koiran nivelrikkoa hoidetaan useimmiten konservatiivisesti eli ilman leikkausta. Tulehduskipulääkkeillä pyritään ensisijaisesti parantamaan koiran elämänlaatua, sillä nivelrikko on usein erittäin kivulias ja elämänlaatua huonontava sairaus.

Jo ennen lääkitystä kannattaa perusasiat hoitaa kuntoon. Niveleen kohdistuva kuormitus pyritään minimoimaan, eli koira pidetään normaalipainoisena, eikä koiran kanssa harrasteta niveliä rasittavaa liikuntaa, kuten agilityä.

Usein kroonista nivelrikkoa sairastavan koiran on vaikea kävellä liukkaalla lattialla tai ulkona jäisillä pinnoilla. Nivelrikkoisen koiran omistajan kannattaa esimerkiksi sijoittaa lattioille hyvin paikallaan pysyviä mattoja.  Kylmä ja veto pahentavat usein nivelrikkoisen koiran kipuja, joten koiran peti kannattaa sijoittaa kodissa lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kuitenkin, kun koiralla on kipuja, se saattaa etsii kylmiä lattiapintoja lieventääkseen kipujaan. 

Eläinlääketieteen tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkmanin mukaan myös akupunktio toimii nivelrikon hoidossa varsin hyvin. Akupunktiosta ei tule sivuvaikutuksia, joten se voi olla hyvä tapa aloittaa hoito. Koiralle voi myös antaa neljän kerran injektiosarjan, jonka ansiosta nivelen aineenvaihdunta vilkastuu ja kipuoireet vähenevät. 

Lisäksi koiran lihaksia pyritään vahvistamaan varsinkin nivelrikon alueelta. Esimerkiksi uiminen tai vesijuoksu ovat hyviä liikuntamuotoja nivelrikkoisille koirille. Vesi kannattelee osan koiran painosta, jolloin niveliin kohdistuu pienempi kuormitus kuin esimerkiksi kävellessä kuivalla maalla. Eläinfysioterapeutti voi antaa hyviä neuvoja liikunnasta.

Myös sairauden etenemisen hidastaminen on tärkeää. Esimerkiksi tulehdusta pyritään vähentämään ja ruston terveyttä parantamaan. Koiralle voidaan antaa lisäravinteita, kuten omega-3 rasvahappoja, vihersimpukkaa, glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia. Nivelrikon edetessä tulehduskipu muuttuu hermosäryksi, jonka hoito vaatii uusia lääkkeitä. Lääkitys hoidetaan kuntoon eläinlääkärillä. 

Koiran nivelrikko ja sen aiheuttaman kivun arviointi

Koiran nivelrikkoa, sen hoitoa sekä  nivelrikon aiheuttamaa kipua voi seurata TassuAvun koiran kipumittari HCPI:llä
Koiran kipumittari HCPI TassuApu-palvelussa.

Omistajana olet kuitenkin paras arvioimaan koirasi kipua. TassuAvun koiran kipumittarin (HCPI) avulla voit seurata koiran kipua ja arvioida kipulääkkeen tehoa sekä koiran vastetta kipulääkitykseen. Käyttämällä mittaria ahkerasti saat selville entistä tarkemmin milloin ja miten koirasi kipuilee ja miten saat kivun pois eri lääkkeillä. Kun menet eläinlääkärille, voit näyttää tai tulostaa hänelle raportin viimeisten viikkojen tai kuukausien merkinnöistä ja kivun kehityksestä.

koiran kipu kipumittari
tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *