Julkaistu

Koiran nivelrikko

Koiran nivelrikko on suhteellisen yleinen vaiva, joka yleensä esiintyy iäkkäämmällä koiralla, mutta siitä voi kärsiä myös nuori koira. Se voi olla jopa erittäin kivulias sairaus, joka vaikuttaa koiran elämänlaatuun suuresti. Nivelrikon aheuttamaa kipua voi seurata TassuAvun kipumittarin (HCPI) avulla.

Mikä on koiran nivelrikko?

Nivelrikko on yleisin koirien kroonisen kivun syy. Nivelrikossa ruston pinta vaurioituu ja lopulta tämä johtaa nivelen muodon muuttumiseen. Nivelrikko voi aiheutua geenien, ympäristön ja ravinnon yhteisvaikutuksesta. Ylipaino altistaa nivelrikolle niin mekaanisesti kuin solutasollakin. Nivelrikko pahenee rasituksen seurauksena, mutta myös liikkumattomuus pahentaa sitä.

Nivelrikkoa voi olla esimerkiksi polvessa, lonkassa tai kyynärässä. Suurin osa koiran painosta on etupään varassa ja tämän takia kyynärniveleen kohdistuu suuri rasitus. Mikäli koiralla on kyynärniveldysplasia eli kyynärnivelen kasvuhäiriö, kehittyy sille helpommin nivelrikkoa kuin tervekyynäriselle koiralle. Lonkkien löysyys ja lonkkadysplasia altistavat myös lonkkanivelen nivelrikolle – sama pätee polvissa. Aina dysplasia ei kuitenkaan johda nivelrikon syntymiseen ja nivelrikkoa voi syntyä ilman dysplasiaa.

Nivelrikon oireet

Nivelrikon näkyvin oire on kipu. Usein se aiheuttaa myös koiran käytökseen muutoksia. Koira voi vetäytyä omiin oloihinsa, olla aggressiivinen muita koiria kohtaan, olla apea ja näyttää kivuliaalta. Omistaja voi myös huomata koiransa nukkuvan enemmän, mutta huonommin. Positiviiset asiat, kuten omistajan tervehtiminen hänen tullessaan kotiin, leikkiminen, iloisuus ja halu hypätä esimerkiksi syliin tai sohvalle, vähenevät. Muita silminnähtäviä oireita ovat esimerkiksi ontuminen, pupulaukka ja peitsaaminen. Koiran ylösnouseminen näyttää usein vaivalloiselta, kuten myös makuulle asettuminen. Nivelrikkoinen koira voi alkaa kiertämään kehää ennen kuin se asettuu makuulleen. Riippuen siitä, missä nivelessä tai nivelissä nivelrikkoa esiintyy, koira voi olla haluton hyppäämään ylös tai alas, istumaan tai menemään maahan.

Nivelrikkoinen nivel voi olla myös turvonnut ja sen liikerata on rajoittunut. Mikäli koiralla on esimerkiksi toisessa ranteessa nivelrikkoa, se käyttää sitä jalkaa vähemmän, minkä seurauksena nivelrikkoisen jalan lihaksisto heikkenee ja vastaavasti toisen jalan lihaksisto kasvaa. Heikentynyt lihaskunto altistaa edelleen nivelrikon pahenemiselle ja noidankehä on valmis.

Nivelrikon hoito

Nivelrikon hoito on hankalaa, sillä sitä aiheuttavat monet tekijät. Nivelrikko myös muuttuu ajan myötä, kun sairaus etenee. Näin myös kipufysiologia muuttuu ja myös lääkitystä ja hoitoja tulee muuttaa. Nivelrikko on loppuelämän sairaus, joka vaatii säännöllistä seurantaa. Tärkeimmät hoidot nivelrikon alussa ovat tulehduskipulääkkeet, painokontrolli sekä sopiva ruokavalio.

Koiran nivelrikkoa hoidetaan useimmiten konservatiivisesti eli ilman leikkausta. Konservatiiviseen hoitoon kuuluvat lääkkeet, manuaaliset ja koneelliset hoidot kuten akupunktio ja fysioterapia, ravintoaineet mukaanlukien energian määrä ja painon kontrollointi sekä liikunta. Joissain tapauksissa nivelrikkoa hoidetaan leikkauksen avulla.

Nivelrikon hoidossa päätavoitteena on parantaa koiran elämän laatua, vähentää kipua ja pyrkiä palauttamaan nivelen toiminta mahdollisimman normaaliksi. Tietyissä tapauksissa leikkauksella voidaan parantaa nivelrikko poistamalla nivelrikkoinen nivel, kuten lonkkanivel. Tällöinkään kipu ei välttämättä poistu, vaan koira voi jäädä kärsimään ns. haamukivuista.

Jo ennen lääkitystä kannattaa perusasiat hoitaa kuntoon. Niveleen kohdistuva kuormitus pyritään minimoimaan, eli koira pidetään normaalipainoisena, eikä koiran kanssa harrasteta niveliä rasittavaa liikuntaa, kuten agilityä. Ruokinnassa kiinnitetään huomiota ruuan määrään sekä laatuun.

Lääkinnällisesti nivelrikkoa voidaan hoitaa monin tavoin ja eläinlääkäri suunnittelee juuri kyseiselle koiralle sopivan lääkityksen. Lääkevalinta riippuu koiran nivelrikon vakavuudesta, muista sairauksista, kivun määrästä sekä jo kokeilluista hoidosta. Ensiksi aloitetaan miedommilla lääkkeillä ja lääkitystä nostetaan ja muutetaan tarpeen mukaan. Tulehduksen aiheuttamaa kipua voidaan vähentää tulehduskipulääkkein, steroidein tai esimerkiksi epilepsian hoitoon käytettävän gabapentiinin avulla. Myös neuropaattista kipua lääkitään ja mikäli koiralla esiintyy läpilyöntikipua, voidaan sille antaa esimerkiksi Tramadolia tai opioideja eläinlääkärin määräyksellä.

Usein kroonista nivelrikkoa sairastavan koiran on vaikea kävellä liukkaalla lattialla tai ulkona jäisillä pinnoilla. Nivelrikkoisen koiran omistajan kannattaa esimerkiksi sijoittaa lattioille hyvin paikallaan pysyviä mattoja.  Kylmä ja veto pahentavat usein nivelrikkoisen koiran kipuja, joten koiran peti kannattaa sijoittaa kodissa lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kuitenkin, kun koiralla on kipuja, se saattaa etsii kylmiä lattiapintoja lieventääkseen kipujaan. 

Eläinlääketieteen tohtori ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkmanin mukaan myös akupunktio toimii nivelrikon hoidossa varsin hyvin. Akupunktiosta ei tule sivuvaikutuksia, joten se voi olla hyvä tapa aloittaa hoito. Koiralle voi antaa neljän kerran injektiosarjan, jonka ansiosta nivelen aineenvaihdunta vilkastuu ja kipuoireet vähenevät. 

Lisäksi koiran lihaksia pyritään vahvistamaan varsinkin nivelrikon alueelta. Esimerkiksi uiminen tai vesijuoksu ovat hyviä liikuntamuotoja nivelrikkoisille koirille. Vesi kannattelee osan koiran painosta, jolloin niveliin kohdistuu pienempi kuormitus kuin esimerkiksi kävellessä kuivalla maalla. Eläinfysioterapeutti voi antaa hyviä neuvoja liikunnasta.

Myös sairauden etenemisen hidastaminen on tärkeää. Esimerkiksi tulehdusta pyritään vähentämään ja ruston terveyttä parantamaan. Koiralle voidaan antaa lisäravinteita, kuten omega-3 rasvahappoja, vihersimpukkaa, glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia. Lisäksi Anna Hielm-Björkman neuvoo antamaan koiralle runsaammin kalsiumia, fosforia, A-, C- ja D-vitamiinia.

Koiran nivelrikko ja sen aiheuttaman kivun arviointi

Koiran nivelrikkoa, sen hoitoa sekä  nivelrikon aiheuttamaa kipua voi seurata TassuAvun koiran kipumittari HCPI:llä
Koiran kipumittari HCPI TassuApu-palvelussa.

Omistajana olet kuitenkin paras arvioimaan koirasi kipua. TassuAvun koiran kipumittarin (HCPI) avulla voit seurata koiran kipua ja arvioida kipulääkkeen tehoa sekä koiran vastetta kipulääkitykseen.

Käyttämällä mittaria ahkerasti saat selville entistä tarkemmin milloin ja miten koirasi kipuilee ja miten saat kivun pois eri lääkkeillä. Kun menet eläinlääkärille, voit näyttää tai tulostaa hänelle raportin viimeisten viikkojen tai kuukausien merkinnöistä ja kivun kehityksestä.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, Eläinlääketieteen lisensiaatti, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit