Julkaistu

Koiran valeraskaus

koiran valeraskaus

Koiran valeraskaus ei ole sairaus vaan normaali tila. Koira luulee, että se on synnyttämässä tai synnyttänyt, ja sillä on tarve rakentaa pesää ja hoivata pentuja.

Mikä on koiran valeraskaus?

Valeraskaus on narttukoirien normaali fysiologinen tila. Koiraeläimissä alfanaaraat parittelevat, synnyttävät ja lähtevät pian synnytyksen jälkeen taas urosten kanssa metsästämään laumalle ruokaa, sillä alfanaaraat ovat yleensä kokeneimpia metsästäjiä. Kaikkien lauman naaraiden on hyvä saada juoksuaika samaan aikaan, jolloin noin 60 vuorokauden kuluttua juoksuajan loppumisesta muutkin naaraat kokevat tarvetta hoivata ja pystyvät ruokkimaan pentuja synnyttäneiden alfanaaraiden ollessa poissa toimien eräänlaisina sijaisäiteinä. Koiran valeraskaus palvelee näin ollen villin koiralauman tarpeita ja valeraskaus on lajin säilymisen kannalta välttämätöntä. Valeraskaus on rudimentaarinen eli sisäsyntyinen vastoihin pohjautuva tila, joka on koirilla yleinen. Tilaa ei esiinny kaikilla nartuilla, ja se on erilainen jokaisella koiralla.

Mitkä ovat koiran valeraskauden oireet?

Valeraskaudessa koira ikään kuin luulee, että se on synnyttämässä tai synnyttänyt, ja sillä on tarve rakentaa pesää ja hoivata pentuja. Koira saattaa omia leluja ja puolustaa niitä jopa omistajilta. Koira voi myös olla apaattinen, alakuloinen, haluton leikkimään ja sosialisoimaan muun perheen kanssa. Se saattaa olla vetäytynyt ja esimerkiksi jäädä sängyn alle makamaan eikä halua mennä ulos lenkille. Ulkona se voi myös olla kärttyinen, haluton liikkumaan ja vetää takaisin kotiin päin. Koiran valeraskaus aiheuttaa hyvin harvoin fyysisiä ulkoisia oireita. Ainoastaan valeraskauden loppupuolella voi nähdä koiran ”rintojen” kasvavan ja nisistä saattaa jopa tulla maitoa lypsettäessä.

Täytyykö koiran valeraskautta hoitaa?

Vaikka koiran valeraskauden oireet saattavat muistuttaa sairauden oireita, valeraskaus ei ole sairaus vaan normaali tila.  Oireilu yleensä lisääntyy iän myötä. Jos oireet ovat hyvin hankalia joko omistajalle tai koiralle, niihin voi saada apua eläinlääkäriltä. Tarvittaessa eläinlääkäri voi kirjoittaa reseptin valmisteesta, joka lopettaa valeraskauden. Toinen vaihtoehto on akupunktio, joka voi myös lopettaa valeraskauden. Valeraskauteen ei ole kuitenkaan pakko puuttua, ja oireet poistuvat hiljalleen itsestään.

Kokemuksia koiran valeraskaudesta

TassuAvun eläinlääketieteen asiantuntija Tuulia näki valeraskauden vaikutuksia seuratessaan liisausnarttunsa Nanan pentueen kasvua. Tuulian espanjanvesikoira Pieta pääsi tutustumaan pentuihin ja ryhtyi teiniäidiksi. Pentujen emoa Nanaa ei häirinnyt tutun koiran tuleminen pentupesään. Pietalla oli käynnissä lievä valeraskaus, jonka seurauksena se pystyi myös ruokkimaan pentuja. Nana oli tästä huojentunut ja siirtyi siksi aikaa viettämään omaa aikaa pois pentupesästä, kuitenkin näköetäisyydelle. Pieta sen sijaan jäi onnellisena nukkumaan pentujen kanssa.

Koiran valeraskaus – Pieta ja Nanan pennut
Valeraskas Pieta ruokkimassa Nanan pentuja.

Nanan pennuista voit lukea lisää Nanan pennut -artikkelisarjastamme.

Valeraskauden oireiden seuraaminen esimerkiksi koiran terveyspäiväkirjalla voi auttaa päättämään, tarvitseeko valeraskautta hoitaa eläinlääkärissä.

Kirjoittajat

Anna Hielm-Björkman (DVM, PhD, docent, CVA (IVAS), DogRisk-tutkimusryhmän vetäjä) on eläinlääketieteen tohtori ja toimii seuraeläinten kliinisen tutkimuksen dosenttina Helsingin yliopiston eläinsairaalassa.

Tuulia Aherikko on eläinlääketieteen asiantuntija

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleja:

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ihottuma
koira syö ruohoa nurmikolla
kissan koulutus
koiranpennun liikunta
koiranpennun kuivaruoka
rotukoira
kissan aktivointi
koiran paleltuma
koiran alilämpöisyys

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo