Julkaistu

Koronakoira – koiran nenä tunnistaa COVID-19-viruksen

Koronakoira pystyy tunnistamaan COVID-19-viruksen haistelutestillä. Haistelutesti on nopea ja edullinen, eikä vaadi epämukavia toimenpiteitä. TassuApu ja TassuAvun eläinlääkäri Anna Hielm-Björkman on DogRisk-tutkimusryhmänsä kanssa mukana kouluttamassa koronakoiria. Tämä artikkeli antaa katsauksen koiran hajuaistiin, koronakoirien koulutukseen sekä itse haistelutestiin.

Koronakoiran hajuaisti on tarkka

Koirilla on äärimmäisen hyvä hajuaisti varsinkin meihin ihmisiin verrattuna. Eron taustalla on koirien huomattavasti suurempi hajureseptorien määrä. Koirilla hajureseptoreita on noin 200–250 miljoonaa, kun taas ihmisillä niitä on noin 5–6 miljoonaa – koirilla on siis 50-kertainen määrä hajureseptoreita ihmiseen verrattuna. Lisäksi koirien DNA:ssa on noin 1300 hajuaistiin liittyvää geeniä, jotka ovat aktiivisessa käytössä. Ihmisillä sen sijaan on vain noin 700 hajuaistiin liittyvää geeniä, joista 70 % ei ole aktiivisessa käytössä. 

Koiran nenä pystyy haistamaan aineen pitoisuuden, kun ainetta on suuruusluokassa 10^–22, eli kun ainetta on esimerkiksi 0,000000000000000000001 g/kg. Koiran hajuaistin tarkkuus ja herkkyys on noin 90–100 %, ja näin ollen koira on herkempi ja tarkempi kuin useimmat molekyylejä havaitsevat laitteet.

Haistelutestistä on moneksi

Koiran tarkasta hajuaistista on apua useille ihmisille. Koira voi esimerkiksi haistella virtsa-, veri-, uloste-, kudos- ja hikinäytteitä sekä hengitystä. Esimerkiksi diabeetikon hypokoira pystyy myös aistimaan matalan ja korkea verensokerin hajun hengityksestä.

Myös esimerkiksi poliiseilla ja tullilla on koiria, jotka ovat koulutettu haistamaan mm. rahaa, huumeita ja räjähteitä. Hajuerotteluun koulutettuja koiria käytetään jo esimerkiksi Yhdysvalloissa syövän tunnistamiseen ja Afrikassa malarian ja tuberkuloosin tunnistamiseen. 

Koronakoiran koulutus

Koronakoira treenaa hajukoulutusta 1–5 kertaa viikossa. Harjoitukset pidetään kerrallaan lyhyinä, ja koiralle tarjotaan tarpeeksi taukoja. Palkka valitaan koiran mukaan: toisille koirille ruoka toimii parempana palkkana, toisille lelut. Mitä parempaa palkkaa koira mielestään saa, sen suurempi sen motivaatio on ja sitä suuremmalla innolla se tekee töitä. 

Lucy ja hajurobotti koronakoiratreeneissä

Koirat harjoittelevat hajuradalla, johon saadaan laitettua purkeissa kohdehaju, tyhjiä purkkeja, sekä negatiivinen näyte, eli esimerkiksi terveen ihmisen virtsanäyte tai häiriöhaju. Kun koira merkkaa kohdepurkin, ohjaaja klikkaa naksutinta. Tämä toimii koiralle lupauksena palkkiosta, jonka koira pian saakin.

Koronakoiran koulutukseen käytettäviä purkkeja
Koirat harjoittelevat hajuradalla, josta löytyy kohdehaju, negatiivisia näytteitä sekä tyhjiä purkkeja.

Koronakoira antaa tuloksen 10 sekunnissa

koronakoira treenaamassa hajun tunnistusta
Koronakoira harjoittemassa.

Koronakoira tunnistaa koronapositiivisen näytteen nopeammin ja edullisemmin kuin laboratoriotesti, osoittaa Suomen hajuerotteluyhdistyksen ja Helsingin yliopiston suorittamat kokeet. Koiran avulla koronatestin tulos on saatavilla noin kymmenessä sekunnissa.

Lentokentällä koko matkustajan näytteenotto ja tutkimus kestää noin minuutin, jossa koiria käytetään jo ylimääräisenä koronatestinä. Koronakoiran on tarkoitus osoittaa COVID-19 positiiviset henkilöt, jonka jälkeen kyseiselle henkilölle voidaan heti tehdä koronatesti PCR:llä nenänielunäytteestä.

Koronakoira voi tunnistaa sekä aikaiset tartunnat että oireettomat tartunnat. Koira haistelee ihmisten hikinäytteitä, eivätkä koirat ole suorassa kosketuksessa ihmisiin.

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit