Kennelyskän oireet, hoito ja kennelyskärokote

kennelyskä

Kennelyskä on koirien helposti tarttuva keuhkoputkentulehdus. Oireiden perusteella sitä kutsutaan myös joskus koirien flunssaksi. Kennelyskää vastaan voidaan rokottaa kennelyskärokotteella.

Mikä kennelyskä on?
Tarttuminen ja leviäminen
Kennelyskän oireet
Kennelyskän hoito
Kennelyskärokote

Mikä kennelyskä on?

Kennelyskä on koirien herkästi tarttuva keuhkoputkentulehdus.  Suurin osa tartunnan saaneista koirista sairastaa lievän taudin. Kuitenkin esimerkiksi pennuilla tauti voi kehittyä keuhkotulehdukseksi, jolloin oireet ovat vakavammat. 

Sairauden taustalla ovat eri hengitystievirukset, joista yleisin on parainfluenssavirus, joka esiintyy Bordetella bronchiseptica -bakteerin kanssa tai yksinään. Nykyään kennelyskä tunnetaan osana suurempaa tautikompleksia, CIRD:iä (eng. canine infectious respiratory disease).

Miten kennelyskä tarttuu ja leviää?

kennelyskän tarttuminen

Kennelyskä leviää hengitystie-eritteiden välityksellä koirien välissä kontakteissa esimerkiksi niiden nuuskiessa toisiaan, mutta myös ympäristöstä ja ihmisten tai esineiden kautta, jos ne ovat kontaminoituneet kennelyskää sairastavan koiran hengitystie-eritteistä. Taudin itämisaika on 1-14 päivää.

Kennelyskän oireet

Kennelyskän oireita ovat runsas silmä- ja sierainvuoto (“nuha”) sekä yskiminen, joka voi näyttää liman ja vaahdon oksentamiselta. Yskä usein pahenee rasituksen seurauksena, ja koiralla voi olla myös kuumetta. Yleensä oireet hellittävät kahdessa viikossa. Kennelyskä on yleensä virustauti, joten sen hoitamiseen ei käytetä antibioottikuuria.

Kennelyskän hoito

kennelyskän hoito

Kennelyskän hoitamisessa tärkeintä on sairastuneen koiran asettaminen lepoon. Oireita voi myös yrittää lievittää esimerkiksi höyryhengityksen avulla. Koira tulee myös pitää lämpimässä, vedottomassa paikassa. Jos oireet pitkittyvät tai muuttuvat vakavammiksi, kannattaa kuitenkin hakeutua eläinlääkärille, joka voi diagnosoida kennelyskän

Kun taloudessa havaitaan kennelyskää, kaikki talouden koirat – myös oireettomat – tulisi pitää kaikkien oireiden loppumisenkin jälkeen vielä vähintään kaksi viikkoa erillään muista koirista ja poissa esimerkiksi treenihallilta ja koirapuistoilta, jotta taudin leviäminen voidaan minimoida. Tauti leviää helposti myös oireettomien kantajien kautta.

Kennelyskärokote

Kennelyskää vastaan voidaan rokottaa. Rokote tulee uusia vuosittain, eikä se suojaa täydellisesti. Esimerkiksi näyttelykoirien ja muiden harrastuskoirien rokottaminen on järkevää. Nelosrokotteeseen kuuluva kennelyskärokote suojaa parainfluenssavirusta vastaan ja sieraimeen laitettava intranasaalirokote tämän lisäksi B. bronchosepticaa vastaan.  Muita mahdollisia kennelyskänaiheuttajia on toistakymmentä, eikä niihin ole rokotetta. Tämän vuoksi rokotettukin koira voi sairastua kennelyskään, mutta usein oireet ovat lievempiä, ja koira toipuu taudista nopeammin. Rokotettu koira ei myöskään levitä tautia yhtä paljon.

 

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Lue lisää artikkeleita koiran hoidosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *