Julkaistu

Koiran paleltuma

koiran paleltuma

Koiran paleltuma on kudosvaurio, joka johtuu liialliselle kylmyydelle altistumisesta. Kudoksen lämpötilan laskiessa pintaverisuonten verenkierto hidastuu ja jopa lakkaa, ja kudoksen nesteet alkavat jäätyä. Lievää koiran paleltumaa voidaan hoitaa kotona, muulloin suunnataan eläinlääkäriin.

Paleltuma on eri asia kuin alilämpöisyys eli hypotermia. Lue kylmyydeltä suojautumisesta, pakkasella ulkoilusta sekä pakkasen vaaroista täältä.

Koiran paleltuman oireet

koiran paleltuma oireet

Koiran paleltuma voi olla kyseessä silloin, kun koiran iho punottaa ulkoilun jälkeen voimakkaasti eikä ihon väri palaudu sisälle lämpimään tultua normaaliksi. Paleltunut ihoalue voi myös alkaa sinertämään tai turpoamaan. Punoittava iho voi muuttua myöhemmin valkoiseksi ja tunnottomaksi, ja iho voi tuntua kovalta. Yleensä paleltuma tulee kehon ääreisosiin kuten korvanlehteen tai uroksilla kiveksiin. Koiran raajat, hännänpää, kivekset ja korvat ovat usein vähäkarvaisempia ja niissä on heikompi verenkierto, minkä takia ne ovat muita kehonosia herkempiä palelemaan ja paleltumaan.

Koiran paleltuman hoito

koiran paleltuma hoito

Lievää paleltumaa voidaan hoitaa kotona. Ensiapuna paleltunutta ihoa-aluetta lämmitetään haalealla, noin 30-40 asteisella vedellä tai esimerkiksi kääreillä ja kuumavesipullolla puolen tunnin ajan. Kuumavesipulloon laitetaan lämmintä, ei kuumaa vettä. Vesi ei missään tapauksessa saa olla liian kuumaa. Ihoaluetta ei myöskään hierota tai hangata. Paleltunut iho ei kestä mekaanista rasitusta terveen ja normaalin ihon tapaan. Lämmityksen tulisi tapahtua hitaasti ja tasaisesti. Liian nopealla tai rajulla lämmittämisellä voidaan aiheuttaa lisävaurioita.

Koiran paleltuma: milloin eläinlääkäriin?

koiran paleltuma eläinlääkäriin

Mikäli koiran paleltuma on iso, iho ei palaudu tunnin kuluessa normaalin väriseksi tai koira on selvästi kivuissaan, on syytä suunnata eläinlääkäriin. Kivun takia koira voi esimerkiksi nuolla tai raapia paleltunutta aluetta. Eläinlääkäristä koira saa kipulääkettä ja paleltuman hoitoon tarkoitettuja voiteita. Jos paleltunut iho alkaa paleltumisen jälkeisinä päivinä mustumaan, on se merkki vakavammasta vauriosta, jolloin on syytä suunnata eläinlääkäriin.

Paleltumien ennaltaehkäisy

Koiran paleltumien ennaltaehkäisyssä tärkeintä on huolehtia siitä, ettei koiran altistu pitkiä aikoja liian kylmälle ilmalle. Jotkut koirat hyötyvät korvat peittävistä takkien kauluksista tai erillisistä pipoista. Tassujen suojaamiseen voidaan käyttää tossuja, mutta korvat, häntä ja uroksen kivekset ovat vaikeampia suojattavia. Siksi koiran omistajan tuleekin olla tarkkana pakkaskeleillä koiran ulkoillessa, etteivät nämä alueet pääse paleltumaan.Ulkoilun aikana kannattaa kokeilla, tuntuvatko esimerkiksi koiran korvat todella kylmiltä ja katsoa, miltä uroksen kivekset näyttävät.

Jos epäilee, että iho alkaa paleltumaan, on syytä suunnata sisälle ja tarvittaessa lämmittää edellä mainituin ohjein mahdollisesti paleltuneita alueita. Enemmän vinkkejä pakkaskelien ulkoiluihin ja kylmyydeltä suojautumiseen voit lukea Koira ja pakkanen -artikkelista.

Kirjoittaja

Eläinlääketieteen kandidaatti Tuulia Aherikko

Muita talviaiheisia artikkeleja

koiran alilämpöisyys
koira pakkanen
koiran lihasrevähdys
tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ihottuma
koira syö ruohoa nurmikolla
kissan koulutus
koiranpennun liikunta
koiranpennun kuivaruoka
rotukoira
kissan aktivointi
koiran alilämpöisyys
koira pakkanen

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo