Julkaistu

Kissa tai koira juo paljon – mahdollisia syitä runsaaseen juomiseen

miksi koira juo paljon ja miksi kissa juo paljon

Jos kissa tai koira juo paljon, on mahdollisia syitä monia. Syyt voivat olla terveydellisiä, mutta runsas juominen ei aina ole merkki sairaudesta tai muusta terveysongelmasta. Jos epänormaalin runsas juominen jatkuu, on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Alta voit lukea runsaan juomisen eri syistä.

Paljonko kissa ja koira juo normaalisti päivässä?

Yleensä normaalina juomismääränä pidetään koiralla päivässä noin 0,5 dl/koiran painokilo ja kissalla noin 0,3–0,5 dl/kissan painokilo. Juomismäärään toki vaikuttaa ruuan mukana saatavan nesteen määrä. Raakaruualla elävä koira tai kissa voi normaalistikin juoda huomattavasti vähemmän kuin kuivaruualla elävä lemmikki. Jos ravinnon suolapitoisuus on korkea tai koira saa esimerkiksi suolaisia herkkuja, juo se yleensä myös enemmän. Jos lemmikille lisätään nappuloiden sekaan vettä, lasketaan se mukaan päivän vesimäärään.

Kissalla ja koiralla runsaana juomisena voidaan pitää vesimäärää, joka ylittää 1 dl/lemmikin painokilo/vuorokausi.

Kissa tai koira juo paljon: terveydelliset syyt

miksi koira juo paljon miksi kissa juo paljon
Runsaaseen juomiseen on paljon eri syitä, moni niistä terveydellisiä. Runsas juominen ei kuitenkaan aina ole merkki sairaudesta tai muusta terveysongelmasta.

Jos kissa tai koira juo paljon, voi taustalla olla terveydelliset syyt. Leikkaamattomalla nartulla märkäkohdun oireena saattaa olla runsas juominen ja se tulee pitää mielessä ensimmäisenä vaihtoehtona, mikäli leikkaamaton narttu alkaa yllättäen juomaan runsaasti 1–2 kuukautta juoksujen jälkeen.

Runsas juominen saattaa olla oire myös kuumeesta, kivusta, hermostollisesta häiriöstä, diabeteksesta, munuaisongelmasta, Cushingin taudista, syövästä, virtsatietulehduksesta tai maksasairaudesta.

Joskus myös käytöshäiriöt saattavat aiheuttaa normaalia runsaampaa juomista. Tietyt lääkkeet aiheuttavat myös normaalia runsaampaa juomista. Runsaan juomisen kanssa kulkee käsi kädessä yleensä runsas pissaaminen.

Kissoilla kilpirauhasen liikatoiminta eli hypertyreoosi voi myös aiheuttaa runsaampaa juomista. 

Kissa tai koira juo paljon kuumuuden, ruokavalion tai liikunnan takia

Jos kissa tai koira juo paljon, ei se aina ole merkki sairaudesta. Jos koira on esimerkiksi syönyt aiemmin märkä- tai raakaruokaa ja vaihtaa kuivaruualle, se saa huomattavasti vähemmän nestettä ruuasta ja saattaa juoda sen takia enemmän. Myös lämmin sää tai urheilu lisäävät toki juodun veden määrää.

Milloin eläinlääkäriin?

dalmatialainen koira juo kulhosta

Jos epänormaalin runsas juominen jatkuu, on syytä ottaa eläinlääkäriin yhteyttä, jotta voidaan selvittää onko taustalla jokin sairaus. Toisinaan runsas juominen saattaa olla vakavankin sairauden ainoa tai ensimmäinen oire, jonka omistaja huomaa. 

Jos kotona asuu useampia lemmikkejä, voi olla vaikea mitata, kuinka paljon kukin niistä juo. Yhden lemmikin omistajan on kuitenkin helppoa mitata, paljonko lemmikki juo päivässä. Tällöin mitataan, paljonko vettä laitetaan juomakuppiin ja paljonko vettä on jäljellä vuorokauden kuluttua. Mikäli lemmikin ruuan joukkoon lisätään vettä, myös sen määrä mitataan ja huomioidaan veden kokonaismäärässä. 

TassuAvun terveyspäiväkirjaan voit tehdä merkintöjä lemmikkisi terveyteen liittyen ja ruokintapäiväkirjaan voit kirjata ruuan lisäksi koiran juoman veden määrän.

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit