Julkaistu

Koiran korvatulehdus

koiran korvatulehdus

Koiran korvatulehdus on yksi yleisimmistä koirien sairauksista. Yleensä korvatulehduksesta puhuttaessa tarkoitetaan ulkokorvantulehdusta (otitis externa). Myös väli- ja sisäkorvantulehdukset ovat kuitenkin mahdollisia. Infektio päätyy korvaan yleensä ulkokorvan kautta ja voi siitä levitä edelleen väli- ja sisäkorvaan. Myös korvatorvi, verenkierto sekä hermostotoimivat harvinaisempina infektioportteina korvaan. 

Mistä koiran korvatulehdus johtuu?

Koiran korvatulehdus voi johtua useasta eri syystä, joihin lukeutuvat koiran korvakäytävän muoto ja erilaiset tulehdukselle altistavat ja tulehdusta ylläpitävät tekijät. Ensisijaisesti tulehdusta voivat aiheuttaa esimerkiksi ravinto (allergia), loiset, vierasesineet, hormonaaliset häiriöt kuten kilpirauhasen vajaatoiminta  ja sarveistumishäiriöt. Toissijaisia tekijöitä voivat olla bakteerit ja sienet, jotka voimistavat ja pahentavat tulehdusta. 

Korvien tyyppi ja korvakäytävän muoto

Kosteus koiran korvissa altistaa ulkokorvantulehduksille. Koiran korvakäytävä on L-kirjaimen muotoinen, mikä tarkoittaa, että muotonsa ja pituutensa takia korvakäytävään kertyy helpommin kosteutta varsinkin luppakorvaisilla, paljon uivilla koirilla.

koiran korvan rakenne

Kosteuden ja luppakorvaisuuden lisäksi ulkokorvantulehdukselle altistavia tekijöitä ovat haavat sekä karvaiset korvat, joissa eritteiden poistuminen on häiriintynyt. Huono ilmanvaihtuvuus ja kosteus tekevät korvasta ihanteellisen ympäristön esimerkiksi bakteerien ja hiivan kasvulle. 

Altistavat ja ylläpitävät tekijät

Yleensä koiran korvatulehduksen taustalla on jokin altistava tekijä, kuten allergia tai atopia. Tulehduksen hoidossa tärkeää on myös näiden altistavien tekijöiden huomioiminen ja hoitaminen, etenkin, jos korvatulehduksia on useita peräkkäin tai ne kestävät pidempään. Korvatulehdukselle altistavat ja ylläpitävät tekijät muuttavat korvan rakennetta, toimintaa ja/tai fysiologiaa.

Altistavat tekijät ovat korvassa ennen tulehdusta ja lisäävät korvatulehduksen riskiä. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi karvat, luppakorvat, liiallinen kosteus, systeemisairaus ja hoitotoimenpiteet kuten korvakarvojen nyppiminen.

Korvatulehduksen ylläpitävät tekijät ovat seurausta tulehduksesta ja ne estävät parantumista. Ylläpitäviä tekijöitä ovat esimerkiksi liiallinen korvarauhasten eritys, turvotus ja korvakäytävän ruston kalkkeutuminen.

Korvan puolustustavat ja vaste vaurioon

Ulkokorvassa puolustuksesta vastaavat karvat, korvavaikku sekä normaalifloora. Karvat ja vaikku toimivat mekaanisena esteenä lialle ja kosteudelle. Välikorvassa sen sijaan tapahtuu liman eritystä, ja siellä on myös normaaliflooraa sekä imukudosta. Sisäkorva on sijaintinsa takia hyvässä suojassa luiden keskellä.

Ulkokorvassa vaurio aiheuttaa yleensä ihoreaktion: punoitusta, turvotusta ja erittämistä. Pitkään jatkuessa korvakäytävä voi tukkeutua tai kovettua. Sisäkorvassa vaurio voi aiheuttaa kuuloelinten pysyvän vaurion ja heikentyneen kuulon. Tärykalvo sen sijaa paranee yleensä nopeasti. 

Koiran korvatulehduksen ehkäiseminen 

koiran korvatulehdus korvan puhdistus
Valmiina korvan puhdistukseen.

Koiran korvatulehdusta voi ehkäistä tarkistamalla korvat säännöllisestä ja puhdistamalla korvat tarpeen vaatiessa. Terve korva ei kuitenkaan tarvitse säännöllistä puhdistusta, sillä korvakäytävän omat uusiutumis- ja puhdistusmekanismit hoitavat homman, ja liiallinen “läträäminen” voi altistaa korvatulehduksille. Kuitenkin luppakorvaisten koirien omistajien kannattaa kiinnittää muita enemmän huomiota koiriensa korviin ja putsata niitä säännöllisesti, mikäli korvat eivät puhdistu itsestään.

Uivien koirien omistajien kannattaa huolehtia siitä, ettei kosteus jää muhimaan koiran korviin. 

Korvakarvojen nyppimisestä ollaan montaa mieltä. Nyppiminen toki ärsyttää korvaa, mutta joillain koirilla karvoja kasvaa niin tuuheasti, ettei ilma pääse kiertämään korvassa ollenkaan ja kosteutta kertyy paljon. Tällöin karvojen nyppiminen auttaa tulehdusten ehkäisemisessä.

Koiran korvien puhdistus

Korvien tyypistä riippumatta koiran korviin kannattaa vilkaista säännöllisesti, ja puhdistaa ne tarvittaessa korvan puhdistamiseen tarkoitetuilla tuotteilla.

koiran korvien puhdistus

Yleensä puhdistusainetta kaadetaan korvakäytävään pieni määrä ja tämän jälkeen korvaa hierotaan, ”puristellaan”, juuresta. Sitten koiran annetaan ravistaa päätään ja varovasti pumpulilla pyyhitään korvalehti ja korvakäytävän suuaukko. Pumpulia ei tule työntää liian syvälle korvaan. Koiran ravistaessa päätään korvasta yleensä lentää eritettä, minkä takia korvien puhdistaminen kannattaa tehdä paikassa, missä se ei haittaa.

Koiran korvatulehdus: oireet

Akuutti koiran korvatulehdus voi aiheuttaa useita oireita. Yleisiä oireita ovat punoitus, turvotus, kipu, erittäminen, paha haju, ravistelu ja raapiminen. Koira saattaa myös liikkua pää vinossa. Pään vino asento liittyy yleensä sisäkorvan tulehdukseen, sillä silloin tasapainoelin on häiriintynyt. Kivun takia ulkokorvan tulehduskin voi oireilla pään vinoudella.

koiran korvatulehdus oireet
Korvatulehduksen takia koira saattaa esimerkiksi liikkua pää vinossa.

Jos koiran korvatulehdus muuttuu krooniseksi, iho paksuuntuu, korvakäytävä ahtautuu ja korvalehti sekä käytävä kovettuvat. Myös korvarauhasten määrä kasvaa ja eritys lisääntyy. Tärykalvo voi jopa puhjeta ja alkujaan ulkokorvan tulehdus voi levitä välikorvaan.

Miten koiran korvatulehdusta hoidetaan? 

Koiran korvatulehdus on hoidettava nopeasti, jotta se ei leviä tai kroonistu. Mikäli tulehdusta ei hoideta ajoissa, se helposti pahenee ja kroonistuessaan voi aiheuttaa jopa palautumattomia muutoksia korvaan. Tulehtunutta korvaa on syytä suunnata näyttämään eläinlääkärille, joka arvioi hoidon tarpeen. Näin koiralle saadaan tarjottua oikeanlaista hoitoa. Mahdollisten loisten mahdollisuus tulee selvittää ja tarvittaessa koira tulee loislääkitä.

Hoidon tavoite

Korvatulehduksen hoidon tavoitteena on tunnistaa ja hoitaa tulehdusta aiheuttava tekijä, hallita tulehdukselle altistavia tekijöitä, poistaa eritteet ja mikrobi-infektio sekä yrittää palauttaa korvakäytävien rakenteet takaisin normaaleiksi. Jos altistavana tekijänä on allergia, pelkkä tulehduksen hoitaminen ei riitä, vaan myös altistava tekijä hoidettava esimerkiksi ruokavalion muutoksella.

koiran korvatulehdus hoito
Pertti joutui käyttämään kauluria korvatulehduksen hoidon aikana.

Tulehduksen syyn selvittäminen

On tärkeää selvittää, mikä tulehduksen taustalla on, jotta hoito osataan valita sen mukaan. Bakteerien ja hiivojen ylikasvua hoidetaan antibiootein ja kortisonitipoilla, kun taas atooppisen tulehduksen hoidossa tärkeässä roolissa ovat atopian aiheuttajan löytäminen ja kutinaa ehkäisevät lääkkeet.

Korvan puhdistus

Korvakäytävän uusiutumis- ja puhdistusmekanismit häiriintyvät tulehduksessa, jolloin ulkopuolinen puhdistus on yleensä tarpeen. Korvakäytävään ei saisi tunkea mitään, sillä tällöin esimerkiksi vaikku pakkaantuu koiran L-muotoisessa korvakäytävässä syvemmälle horisontaaliseen käytävään. Lisäksi esimerkiksi pumpuli ärsyttää korvakäytävän seinämää.

Tulehtuneeseen korvaan ei myöskään tule käyttää korvanpuhdistusaineita, joissa ei erikseen mainita niiden soveltumista tulehtuneelle korvalle. Useat reseptivapaat lääkkeet on tarkoitettu vain terveiden korvien puhdistamiseen, eikä niitä saa käyttää, mikäli on edes epäilys, että tärykalvo voisi olla vaurioitunut. Vääränlaisia aineita käytettäessä on riski, että tärykalvo jopa puhkeaa ja aineet vaurioittavat väli- ja sisäkorvaa.

Joskus sitkeän korvatulehduksen hoitamiseksi täytyy tehdä eläinlääkärissä korvahuuhtelu yleisanestesiassa. 

Katso ohjeet korvan puhdistamiseen yltä.

Korvien puhdistuksista ja korvatulehduksen hoidosta voi pitää huolta TassuAvun terveyspäiväkirjalla ja kotihoidon kirjanpidolla.

Kirjoittaja

Eläinlääketieteen kandidaatti Tuulia Aherikko

Grafiikka

Sini Mannila

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit