Julkaistu

Koiran lihasjumit: oireet ja hoito

koiran lihasjumit

Koiran lihasjumit ovat yleinen vaiva, jolle löytyy useita syitä. Koiran lihakset voivat mennä jumiin esimerkiksi kolean sään, vedon tai rasituksen takia. Myös liian pitkät kynnet tai nivelrikko saattavat aiheuttaa lihaskireyttä. Oikeastaan mikä tahansa, mikä saa koiran kulkemaan väärässä asennossa – vinossa – aiheuttaa lihasjumin jonnekin.

Jos koiralla esimerkiksi on synnynnäinen vino lantio, se voi vaikuttaa koiran asentoon ja aiheuttaa lihaskireyttä. Koiran lihasjumin taustalla saattaa myös olla trauma, kuten liukastuminen. Puutteellinen nesteytys ja yksipuolinen ravinto, sekä stressi voivat myös aiheuttaa lihaskireyttä.

TassuAvun HCPI-kipumittari apukeinona koiran lihasjumien havaitsemisessa

Omistaja sokeutuu helposti oman lemmikkinsä käytökselle eikä välttämättä huomaa, jos omalla koiralla ovat esimerkiksi lihakset jumissa. Pikkuhiljaa tulevia muutoksia voi olla vaikea havaita, ja ongelman huomaa vasta sitten, kun siitä on tullut iso ja lihasjumi oireilee esimerkiksi ontumisena.

Kun tietää, millaisiin asioihin pitäisi kiinnittää huomiota, voi nopeammin ja helpommin huomata koiransa jumiutuneet lihakset. TassuAvun tarjoamaa HCPI-kipumittaria voi käyttää myös esimerkiksi koiran lihasjumien havaitsemiseen. Lue lisää koiran kivusta ja HCPI-kipumittarista täältä.

Koiran lihasjumin oireet

Koiran lihasjumit voivat oireilla muuttuneena venyttelynä: koira voi vähentää venyttelemistä tai jopa lopettaa sen kokonaan, tai vastaavasti alkaa venyttelemään aiempaa enemmän. On tärkeä tuntea oman koiransa venyttelytavat, jotta niissä voi huomata muutosta.

Kannattaa kiinnittää myös huomiota siihen miten koira heiluttaa häntäänsä, kantaa päätään ja ravistelee itseään kastuttuaan. Koiran lihasjumit saattavat aiheuttaa toispuoleista hännän heiluttamista, haluttomuutta nostaa päätä selkälinjan yläpuolelle tai ikään kuin keskenjäänyttä märän turkin ravistelua: ravistelu saattaa alkaa koiran päänpuolesta, mutta koira ei jatkakaan ravistelua häntään asti.

Seistessään koira saattaa olla selkä kyyryssä tai notkossa, tai ylhäältä katsottuna selkä mutkalla. Koira saattaa myös pitää takajalkojaan enemmän kehonsa alla.

Koiran lihasjumit voivat oireilla myös haluttomuutena liikkua tai kävellä portaita. Koira saattaa pohtia hieman normaalia kauemmin ennen kuin se hyppää esimerkiksi autoon. Omistaja saattaa havaita kankeutta varsinkin koiran noustessa makuulta tai lähtiessä liikkeelle.

Jos koiran kanssa harrastetaan esimerkiksi agilityä, saattavat lihasjumit aiheuttaa loivempia käännöksiä tai rimojen pudottelua. Vastaavasti tokokoiran takapään käyttö saattaa olla huonompaa ja näyttelyissä tuomareilta saattaa tulla kommenttia huonoista liikkeistä tai esimerkiksi rajoittuneista liikeradoista. Omistaja saattaa huomata itsekin lyhentyneen askelpituuden koiran liikkuessa. Koira saattaa peitsata tai laukata ravaamisen sijaan, tai liikkua vinossa.

Muuttunut liikkumistapa saattaa aiheuttaa kynsien epänormaalia kulumista ja toisaalta liian pitkät kynnet muuttavat liikkumistapaa, joten myös kynnet kannattaa tarkastaa, mikäli epäilee koirallaan muuttunutta liikkumistapaa.

Koira saattaa nuolla tai ”kirputtaa” kipeitä lihaksiaan tai kohtaa, johon kipu heijastuu. Tämän voi huomata kuluneesta tai takkuuntuneesta karvasta, vaikkei suoraan näkisikään koiran järsivän itseään. Lihasjumit voivat myös vaikeuttaa koiran rauhoittumista ja hyvän lepoasennon löytämistä – koira saattaa vaihtaa makuupaikkaansa tai asentoaan usein.

Kipu ja lihasjumit saattavat myös aiheuttaa kosketusherkkyyttä, jonka takia koira ei tykkää normaalin lailla esimerkiksi silittämisestä tai harjaamisesta. Se saattaa myös ärähtää esimerkiksi perheen toiselle koiralle, joka yrittää leikkiä liian rajusti sen kanssa.

Vastaavanlaisia oireita voivat aiheuttaa myös sairaudet, esimerkiksi nivelrikko, lonkkavika tai selkäkipu.

Koiran lihasjumin hoitaminen

Koiran lihasjumien hoitamisessa voidaan käyttää esimerkiksi hierontaa, sopivaa liikuntaa, venyttelyä ja lämpöhoitoa. Tärkeätä on myös selvittää, mistä koiran lihasjumit on aiheutunut, jotta jatkossa voitaisiin ehkäistä lihaskireyden syntyminen tai hoitaa varsinaista syytä kuten nivelrikkoa.

Varsinkin aktiivisen ja harrastavan koiran kohdalla on tärkeä huolehtia lihashuollosta. Lihashuollon kannalta tärkeää on riittävä, monipuolinen liikunta ja hyvä peruskunto. Ennen rankkoja liikuntasuorituksia kannattaa lämmitellä, alkuverrytellä, ja liikuntasuorituksen jälkeen jäähdytellä, loppuverrytellä. Lisäksi on huolehdittava riittävästä nesteensaamisesta ja oikeanlaisesta ravinnosta. 

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, Eläinlääketieteen lisensiaatti, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

Anna Hielm-Björkman (DVM, PhD, docent, CVA (IVAS), DogRisk-tutkimusryhmän vetäjä), eläinlääketieteen tohtori ja seuraeläinten kliinisen tutkimuksen dosentti Helsingin yliopiston eläinsairaalassa

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit