Julkaistu

Koiran karvanlähtö

koiran karvanlahto

Koiran karvanlähtö riippuu rodusta ja yksilöstä. Suurimmasta osasta koiria lähtee karvaa ainakin joskus, mutta joissain tapauksissa runsas karvanlähtö voi olla merkki muusta ongelmasta. 

Mistä koiran karvanlähtö johtuu?

Suurimmasta osasta koiria lähtee karvaa ainakin joskus, sillä useimmilla koirilla on syklinen karvan kasvu ja irtoaminen. On olemassa myös rotuja, kuten villakoira ja espanjanvesikoira, josta ei oikeastaan koskaan lähde irtokarvaa ja rotuja, joiden turkki nypitään noin kahdesti vuodessa. Runsas karvanlähtö saattaa olla myös merkki sairaudesta tai ravitsemuksellisesta vajauksesta.

Jotkut rodut tiputtavat karvaa tasaisesti läpi vuoden, mutta yleensä koirilla on karvanlähtöaika kahdesti vuodessa: keväällä ja talvella, kun lämpötilat ja valoisuus muuttuvat. Nykyään kuitenkin suurin osa koirista asuu sisätiloista ja tämä voi vaikuttaa luontaiseen karvanlähtösykliin. Karvanlähtöaika kestää yleensä muutamia viikkoja. Karvanlähdön kesto ja voimakkuus riippuvat kuitenkin myös rodusta ja yksilöstä. 

Miksi turkki näyttää sotkuiselta koiran karvanlähdön aikana?

Karvanlähdön aikana koiran turkki näyttää usein kiillottomalta, raihnaiselta ja sotkuiselta. Tämä on normaalia, sillä karvakerroksessa on sekä kuolleita että uusia karvoja, jotka eivät ole asettuneet kauniisti paikoilleen.

Miten koiran karvanlähtöä voi helpottaa?

On tiettyjä keinoja, joilla voi helpottaa sekä omaa että koiran oloa karvanlähtöaikana. Säännöllinen harjaaminen auttaa irtokarvan poistamisessa ja pitää turkin takuttomana. Se myös vähentää lattioilla pyörivien karvojen määrää.

Harjaamisessa tärkeää on se, että turkki harjataan varmasti kauttaaltaan ja pohjaan asti. Tarkista aina, että turkki on takuton ihoon saakka. 

Myös peseminen ja kunnollinen föönaaminen voivat auttaa karvanvaihtumisessa ja irtokarvan poistamisessa. Osa koiratrimmaajista tarjoaa pohjavillapesu + turboföönaus -palvelua, jonka useat koiranomistajat ovat huomanneet hyväksi tavaksi vähentää irtokarvan määrää kotona.

Nypittävän rodun turkki nypitään yleensä kahdesti vuodessa, jolloin vanha karva lähtee pois uuden tieltä. Jos olet hankkinut koirasi kunnolliselta kasvattajalta, hän osaa tarjota juuri sinun rodullesi sopivat turkinhoito-ohjeet, joita kannattaa noudattaa. Häneltä saat myös vinkkejä parhaista turkinhoidon välineistä. Se, mikä sopii toiselle rodulle, saattaa pilata toisen rodun turkin totaalisesti.

Ruokavalion vaikutus koiran karvanlähtöön 

Ruokavaliolla on myös merkitystä turkinlaatuun ja karvanlähtöön. Koiran on saatava ravinnostaan riittävästi oikeanlaista proteiinia ja rasvaa sekä suojaravintoaineita. Varsinkin omega-3 ja 6 rasvahapoilla, sinkillä, biotiinillä ja rikillä on vaikutusta turkin hyvinvoinnissa. Jos koira saa ravinnostaan esimerkiksi liian vähän proteiineja, siltä voi lähteä normaalia runsaammin karvaa.

Uusien karvojen kasvattaminen vaatii koiralta paljon, minkä takia varsinkin karvanlähtöaikaan ruokintaan kannattaa panostaa. Markkinoilla on erilaisia lisäravintovalmisteita, joita voidaan käyttää karvanvaihtumisen aikana.

Koiran runsas karvanlähtö: yleiset syyt 

Jos koirallasi on normaalia enemmän karvanlähtöä, koirassa on karvattomia läikkiä, turkki on eloton ja ohut, koira kutisee ja raapii itseään paljon tai iho vaikuttaa ärsyyntyneeltä, voi olla syytä konsultoida eläinlääkäriä.

Ainakin olisi aiheellista kiinnittää asiaan enemmän huomiota ja tarkistaa mm. ruokinta. Runsaaseen karvanlähtöön voi vaikuttaa esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa turkin elottomuutta ja huonoturkkisuutta. 
  • Allergia tai ulkoloiset taas voivat aiheuttaa kutinaa ja ihoärsytystä, mikä voi aiheuttaa edelleen karvanlähtöä ja karvattomia alueita.
  • Jos koiran peti on sijoitettu lähelle lämmittävää patteria, voi tämä stimuloida koiran karvanlähtöä.
  • Hormonaaliset tekijät voivat joillakin koiralla vaikuttaa merkittävästi koiran turkinlaatuun.
  • Usein sterilisaation ja kastraation jälkeen koiran turkissa tapahtuu muutoksia. 

Kirjoittaja

Tuulia Aherikko, ELL eläinlääkäri, koirakasvattaja (kennel Tuituin) ja eläintenkouluttajan ammattitutkinto -opiskelija

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit