Julkaistu

Koiran tiineys: Nanan pennut, osa 1

koiran tiineys

Koiran tiineys on jännittävää aikaa. TassuAvun eläinlääketieteen opiskelijan Tuulian liisausnarttu Nana on viimeisillään tiineenä. Saamme seurata läheltä espanjanvesikoirapentueen syntymää ja kehitystä. Eivätkä iloiset uutiset lopu tähän: olemme parhaillaan rakentamassa TassuApuun uusia ominaisuuksia juuri koirien kasvattajille. Tuulia on TassuApu Kasvattajat -koekäyttäjä, ja hän tulee kertomaan meille elämästään pentujen ja TassuAvun uusien ominaisuuksien kanssa.

Koiran tiineys  loppusuoralla

Meillä eletään jännittäviä hetkiä viimeisillään tiineenä olevan koiran kanssa. Miten se onkin niin, että tiineyden ensimmäiset 50 päivää kuluvat kuin silmänräpäyksessä, mutta ne viimeiset päivät, ne tuntuvat kestävän ikuisuuden. Toki siellä tiineyden alkupuolella on tiineysultra ja jännitys siitä, onko koira tiinehtynyt. Se ei kuitenkaan ole mitään verrattuna siihen, kun odottaa, että milloin pennut pullahtavat maailman. Joka toinen minuutti sitä vilkaisee valaaksi kasvanutta koiraa ja kysyy: ”Joko? Joko?”

Nanassa ei ole vielä mitään niitä merkkejä, joita olettaa näkevänsä ennen kuin synnytys alkaa. Maitoa ei vielä tule, ruoka maistuu, koira ei tyhjennä mahaansa, nartun petaaminen on vielä amatööritasolla, lämmöt eivät laske eikä mahakaan ole valahtanut sen näköiseksi, että kohta sieltä tullaan maailmaan. Silti sitä vain odottaa jo innolla pääsevänsä tutustumaan omiin uusiin kasvatteihinsa ja näkevänsä, millaisia niistä tuleekaan.

Tällä kertaa minulla on myös jotain muuta mitä odottaa – minulla on ilo ja kunnia päästä kokeilemaan ja kehittämään uutta TassuAvun koirankasvattajille suunnattua palvelua. Nanan pennut tulevat kasvamaan ensimmäisenä TassuApu Kasvattajat -pentueena.

koiran tiineys loppusuoralla
Koiran tiineys loppusuoralla | Kuva: Tuulia Aherikko

Progesteronitasojen mittaus koiran astutusta ja tiineyttä varten

Kun tieto tuli mökille, että sijoitusperheessä asuvalla Nanalla on alkanut juoksut, loppui mökkikesä siihen. Alkoi matka kohti Helsinkiä, koiran vieminen eläinlääkäriin progesteronitasojen mittaamista varten parin päivän välein ja valmistautuminen lähtöön Seinäjoelle sulhasta tapaamaan.

Progesteronitasojen testaaminen tuli hyvinkin aiheelliseksi, koska esikiima oli pitkä ja ovulaatio antoi odottaa itseään, ja Nanan asuessa perheensä luona juoksujen kehittymisen kannalta helpoin ja varmin seurantakeino oli ottaa progeja. Näin Nana sai asua kotonaan eikä kenenkään tarvinnut stressata, onko esimerkiksi vuodossa muutoksia, jotka kertovat tärppipäivistä.

Ilman progesteronien mittaamista olisin todennäköisesti kiirehtinyt Seinäjoelle ja ollut astuttamassa koiraa liian aikaisin, jos olisin vain luottanut keskivertoon esikiiman pituuteen. Jo kerran tämä narttu jäi tyhjäksi. Olisi ollut karvasta, jos se olisi tapahtunut toistamiseen ja taas olisi saanut odottaa puoli vuotta seuraavia juoksuja.

Ilon aiheita koiran tiineysultrassa

koiran tiineysultra
Koiran tiineysultra: Nana tiinenä | Kuva: Tuulia Aherikko

Koska tämän koiran kanssa oli jo yksi epäonnistunut astutus takana, sitä jännitti tuplasti enemmän, tiinehtyikö koira lopulta. Kävimmekin koiran tiineysultrassa, että saisimme kaikki mielenrauhan asian suhteen. Ilo oli suuri, kun monitorin ruudusta näkyi pieniä koiran alkuja samalla kerralla kolmin kappalein. Astutus onnistui!

Tutkimuksensa jälkeen eläinlääkäri arveli mahassa olevan mahdollisesti neljännenkin pennun. Pentujen määrästä ei toki saa varmuutta ennen kuin ne syntyvät maailmaan, ellei vie koiraa tiineysröntgeniin tiineyden lopussa. Oli selvää, että moni asia voi mennä pieleen ja että kaikki nyt ruudulla näkyneet pennut eivät välttämättä näe päivänvaloa, mutta jo se, että itse astutus oli onnistunut, oli suuri ilon aihe!

Koiran tiineyden viimeiset metrit

Mammahauva palasi omistajiensa hoiviin mahaansa kasvattelemaan ja sitten palasi meille viikkoa ennen arvioitua pentujen syntymää eli tiineyspäivänä 56. Tässä me nyt jännitämme, milloin synnytys alkaa ja mitä sieltä syntyykään.

TassuApu Kasvattajat

koiran tiineys tassuapu kasvattajat


Tulen käyttämään tämän pentueen kanssa rakenteilla olevaa TassuAvun kasvattajille suunnattua TassuApu Kasvattajat -palvelua ja antamaan siihen kehitysideoita. Jatkossa tulen kertomaan, miten meillä pentujen syntymä sujuu ja millaiseksi työkaluksi koen TassuApu Kasvattajat -palvelun. Luulen, että luvassa on mielenkiintoisia aikoja. Olen jo pitkään halunnut tehdä kennelin kirjanpidon kännykälläni, ja nyt se on mahdollista.

Lue Nanan pentujen kaikki osat:

 

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit