Julkaistu

Koiranpentujen kehitys ja hoito: Nanan pennut, osa 5

koiranpennun kehitys

Koiranpentujen kehitys jatkuu ja pentujen maailma avartuu harppauksella Tuulian kirjoittaman blogin viidennessä osassa. Neljä viikkoa täyttävät Nanan pennut pääsevät tervehtimään vieraita ja köllöttelemään varaemon viereen. Tuulia totuttaa pentuja nyt trimmaamiseen, ja hän huomaa, että matolääkitys on annettu tarpeeseen. Lue myös Nanan pennut -sarjan aiemmat osat.

Pieta tapaa pennut

30.10.2019

koiranpennun kehitys - pieta ja pennut
Nana viettää oma aikaa, kun Pieta huolehtii pennuista.

Nana sai tänään hengähdystauon, kun Pieta, yksi koiristani, pääsi tutustumaan pentuihin ja ryhtyi teiniäidiksi. Nanaa ei yhtään häirinnyt tutun koiran tuleminen pentupesään. Pieta haisteli hetken avatulla pentuportilla pentuja, inisi, asteli sisään ja asettui sitten makuulle imettämään vauvoja. Pietalla on lievä valeraskaus käynnissä, joten pennut pääsivät ottamaan extra-aterian Pieta-baarista. Nana näytti huojentuneelta, ja se siirtyi viettämään ansaittua omaa aikaa pois pentupesästä. Emokoira ei kuitenkaan poistunut kauas, vaan jäi näköetäisyydelle seuraamaan varmuuden vuoksi tilannetta. Pieta sen sijaa jäi onnellisena nukkumaan pentujen kanssa. Pieta vaan on maailman ihanin ja lempein olento, ja se on selkeästi elementissään myös pentujen kanssa!

Koiranpennun kehitys: pentujen madotus

Pennut saivat matolääkkeet 29.–31.10., eli Axiluria annetaan kolmena peräkkäisenä päivänä. Madotuksen seurauksena pentujen ulosteessa oli havaittavissa seuraavina päivinä kuolleita suolinkaisia. Osasin odottaa, että pennuilla on suolinkaisia, sillä on varsin tavallista, että pennut saavat tartunnan emältään. En kuitenkaan olettanut tartunnan olevan aivan näin suuri. Tästä syystä tulen siirtymään pentujen kanssa 4-, 6-, ja 8-viikkosiina tehtäviin madotuksiin. 

Kasvattajan madotuskirjanpito on helppo tehdä TassuAvussa. Madotus-merkinnän voi tehdä kerrallaan kaikille pentueen pennuille. Se helpottaa ja nopeuttaa asian ylös kirjaamista, kun ei tarvitse  kirjata samalla kertaa tehtyjä madotuksia yksitellen jokaiselle pennulle erikseen. 

tassuapu kasvattajat madotus
Pentujen madotusmerkintöjä TassuApu Kasvattajat -palvelussa.

Sukulaiset kylässä

2.11.2019

Pennut saivat tänään vieraita, kun meillä kävi sukulaisia kyläilemässä, ja myös Nanan perhe tuli illalla tervehtimässä meitä. Pennut pääsivät samalla myös ensimmäistä kertaa pyörähtämään isommin pentupesän ulkopuolelle olohuoneeseen. Pieta piti huolen siitä, että Nana sai nauttia ihmisten huomiosta ja rapsutuksista hoitamalla pentuja vierailun ajan.

koiranpennun kehitys - nanan pennut pietan hoivassa
Pieta asettui imettämään pentuja Riin seuratessa tilannetta ja Nanan nauttiessa rapsutuksista muualla.

Pennut eivät aristelleet vieraita ihmisiä, vaan ne tutustuivat ihmisiin ja uuteen ympäristöön innoissaan. Ne myös pääsivät kokeilemaan puhkeamassa olevien naskalihampaidensa toimintaa vieraiden varpaisiin ja sormiin. Hampaat eivät vielä pilkistä ikenien läpi, mutta ne tuntuvat jo hyvin. Hetken riehuttuaan pennuille kuitenkin iski väsy, ja jokainen löysi oman ihmissylin, jossa nukkua.

koiranpennun kehitys hampaita tulossa

Nana oli erittäin iloinen nähdessään perhettään pitkästä aikaa, mutta heidän lähdettyään meiltä Nana palasi pentujensa luo eikä jäänyt ikävöimään omistajiaan. Nana tietää, että sen ainoa oikea paikka on vielä sen pentujen luona.

Koiranpennun kehitys: pennut tottuvat turkinhoitoon

5.11.2019

koiranpennun kehitys pennun trimmaus 1

Koiranpennun kehitys on huimaa. Pennut täyttävät nyt neljä viikkoa, ja nehän ovat jo ihan koiria! Pennut elävät vielä maidolla, mutta piakkoin ne pääsevät maistamaan ensimmäiset annoksensa kiinteää ruokaa. Aiemmassa blogissa kertomieni hoitotoimenpiteiden lisäksi pennut ovat päässeet tutustumaan turkinhoidon saloihin. 

koiranpennun kehitys pennun trimmaus 2
Pennun trimmausharjoituksia.

Espanjanvesikoiria ei harjata, sillä niiden turkin kuuluu muodostaa nyörejä/rastoja. Yleensä espanjanvesikoirien turkki ajellaan kauttaaltaan lyhyeksi 1–2 kertaa vuodessa. Kun trimmaamiseen totuttamisen aloittaa jo nuorena, pennut tottuvat trimmaamiseen helpommin. Niinpä olemme harjoitelleet trimmaamista ahkeraan viimeisen viikon aikana pienellä trimmerillä. Tarkoitukseni ei ole ollut leikata pentujen turkkia, vaan totuttaa niitä outoa ääntä pitävään laitteeseen, joka kutittaa niiden varpaita ja kuonoa.  Tavoitteenani on, että pennut lähtevät uusiin koteihinsa trimmaukseen tottuneina. Usein ihmisten kynnys koiriensa trimmaamiseen on suuri, vaikka homma on sinällään ihan helppo, kunhan koira vain osaa olla trimmattavana.

koiranpennun kehitys pennun trimmausharjoitus
Nana vahtii vieressä, kun sen pentua trimmataan.

TassuApu Kasvattajat on nyt julkaistu myös yleiseen käyttöön. Olen itse tykännyt käyttää palvelua, ja haluan parantaa sitä entisestään kehitysideoillani. Annoin esimerkiksi ideoita painokäyrien vertailu -ominaisuuteen, jotta kuvaaja painokäyristä olisi mahdollisimman selkeä ja informatiivinen. 

tassuapu kasvattajat pentujen painon vertailu
Pentujen painon kehitys näkyy hyvin TassuApu Kasvattajat -palvelussa.

Lopuksi voitte vielä kurkistaa pentupesään ja nähdä, millaisia leikkiotteita meillä on viimeisen viikon aikana käytetty. Leikkiminen alkaa näyttää päivä päivältä enemmän koirien leikkimiseltä!

Lue Nanan pentujen kaikki osat:

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit