Julkaistu

Koiranpennun ruokinta – ensimmäinen kiinteä ateria: Nanan pennut, osa 6

koiranpennun ruokinta

Koiranpennun ruokinta tulee ajankohtaiseksi, kun pennut alkavat kiinnostua kiinteästä ruuasta. Lue alta, mitä Tuulia antaa pennuille ensimmäisiksi aterioiksi ja miten ruoka pennuille maistuu. Lue myös Nanan pennut -sarjan aiemmat osat.

Kiinteän ruuan syömisen aloittaminen
Ensimmäinen kiinteä ateria
Kiinteän ruuan määrän lisääminen

Kiinteän ruuan syömisen aloittaminen

Ensimmäisen kiinteän ateriansa pennut saivat viime viikon tiistaina täyttäessään 4 viikkoa. Ne alkoivat osoittaa liikaa kiinnostusta toistensa kakan syömiseen ja jäivät selkeästi nälkäisiksi vielä maitobaarissa ruokailun jälkeen – vaikka tarjolla olevia maitobaareja on Pietan imettäessä kaksin kappalein. 

Ensimmäinen kiinteä ateria

Ensimmäiseksi ateriaksi pennut saivat hieman pienen pieneksi leikattua raakaa possun sydäntä. 

koiranpennun ruokinta ensimmäinen kiinteä ateria

Usein ensimmäisenä pennuille annetaan esimerkiksi ihmisille tarkoitettua jauhelihaa tai turvotettua nappulaa. Itse en halua tässä kohtaa vielä antaa pennuille nappulaa, vaan ihan kunnon raakaa lihaa. Pilkotun sydämen päälle ripottelin pennuille koirien maitohappobakteerivalmistetta, Caniusta, sillä haluan tukea pentujen hyvän suolistomikrobiston syntyä. Canius tulee kuulumaan pentujen ruokavalioon koko sen ajan, kun ne asuvat meillä. 

Kiinteän ruuan määrän lisääminen

Toisena kiinteän ruuan päivänä pennut saivat kaksi pientä annosta kiinteää ruokaa. Ensimmäinen annos sisälsi vain possun sydäntä, toinen myös hieman sika-nauta-jauhelihaa. Kaikkien pentujen ulosteen laatu pysyi hyvänä, eikä niille tullut ripulia, joten kolmantena päivänä ruokamäärää taas nostettiin ja mukaan lisäsin omega-3-rasvahappovalmisteen. Kolmannesta päivästä alkaen pennut ovat saaneet kolme-neljä kertaa päivässä aina pienen annoksen. Sydämen ja jauhelihan lisäksi ne ovat viimeisen viikon aikana saaneet myös koirille tarkoitettua makkaraa ja peuran jauhelihaa. Makkara on maistunut pennuille kaikista huonoiten, muiden lihojen kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa, vaan ruoka katoaa lautaselta hyvin nopeasti. 

Viimeisimpänä herkkuna pennut saivat eilen illalla broilerin siipiä, sillä viime päivien aikana pennut ovat alkaneet käyttämään enemmän hampaita ja selkeästi kaivanneet pureskeltavaa.

koiranpennun ruokinta kiinteä ruoka

Vastoin ennakko-oletuksiani pennut saivat tunnissa revittyä siivistä osan lihoista irti ja syötyä ne, mutta luita ne eivät pureskelleet. Voi olla, etteivät ne olleet tarpeeksi nälkäisiä nähdäkseen enempää vaivaa syömisessä – ne lähtivät mieluummin leikkimään ja painimaan toistensa kanssa. Lisäksi siivissä on sen verran paljon lihaa pentujen kokoon nähden, että niiden vatsat tulivat nopeasti täyteen. Pennut jaksavat syödä kerrallaan vielä yllättävän vähän kiinteää ruokaa, noin ruokalusikallisen tai kaksi pentua kohden. 

Pennut ruokailevat vielä usein myös maitobaareissa, vaikkakaan Nana ei enää oikein arvosta naskalihampaita tisseissään. Pietaa sen sijaan hampaat eivät näytä haittaavan ollenkaan. Se on niin tottunut leikkimään meidän Rii-riiviön kanssa, joka puree kovaa leikkiessään.

Lue Nanan pentujen tarinan kaikki osat:

Osa 1: Pentujen odotus
Osa 2: Syntymä
Osa 3: Pentujen ensimmäiset viikot
Osa 4: Leikkisät koiranpennut
Osa 5: Pentujen kehitys
Osa 6: Ensimmäinen kiinteä ateria (tämä artikkeli)
Osa 7: Pentupaketti
Osa 8: Hoitotoimenpiteisiin totuttelu
Osa 9: Sisäsiisteyden opettelu
Osa 10: Luonne-erot
Osa 11: Koulutus
Osa 12: Tulossa pian

tassuapu

TassuApu on lemmikkisi terveys- ja harrastuspäiväkirja. TassuAvusta löydät myös tämän artikkelin kaltaisia vinkkejä lemmikkisi hoitoon.

Uusimmat artikkelit

koiran ulostenäyte
koiran hilsepunkki
pätevä potilas: eläinlääkärikäynti koiran kanssa
koiran syyhypunkki
kyyn purema koiralla
hirvikärpänen koirassa ja hirvikärpäsen purema koiralla
koiranäyttelyt
koiran juoksut
hyonteisten puremat koiralla

Esitietokysymykset eläinlääkärissä – mihin omistajan kannattaa varautua vastaamaan?

Lataa PDF-muotoinen kattava tietopaketti, jossa kerromme miten eläinlääkärikäyntiin kannattaa valmistautua, jotta lemmikkisi, sinä ja eläinlääkäri hyötyvät siitä parhaiten.
LATAA TIEDOSTO

Lähetä latauslinkki osoitteeseen:

Olen lukenut ja hyväksyn Käyttöehdot ja Tietosuojaselosteen.

Tilaa uutiskirje. Uutiskirjeessä saat tietoa uusista artikkeleista ja ominaisuuksista. Lähetämme kirjeen noin kerran kuukaudessa. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.

Helsingin yliopisto eläinlääketieteellinen tiedekunta logo