Julkaistu

Koiranpennun ruokinta – ensimmäinen kiinteä ateria: Nanan pennut, osa 6

koiranpennun ruokinta

Koiranpennun ruokinta tulee ajankohtaiseksi, kun pennut alkavat kiinnostua kiinteästä ruuasta. Lue alta, mitä Tuulia antaa pennuille ensimmäisiksi aterioiksi ja miten ruoka pennuille maistuu.

Kiinteän ruuan syömisen aloittaminen

Ensimmäisen kiinteän ateriansa pennut saivat viime viikon tiistaina täyttäessään 4 viikkoa. Ne alkoivat osoittaa liikaa kiinnostusta toistensa kakan syömiseen ja jäivät selkeästi nälkäisiksi vielä maitobaarissa ruokailun jälkeen – vaikka tarjolla olevia maitobaareja on Pietan imettäessä kaksin kappalein. 

Ensimmäinen kiinteä ateria

Ensimmäiseksi ateriaksi pennut saivat hieman pienen pieneksi leikattua raakaa possun sydäntä. 

koiranpennun ruokinta ensimmäinen kiinteä ateria

Usein ensimmäisenä pennuille annetaan esimerkiksi ihmisille tarkoitettua jauhelihaa tai turvotettua nappulaa. Itse en halua tässä kohtaa vielä antaa pennuille nappulaa, vaan ihan kunnon raakaa lihaa. Pilkotun sydämen päälle ripottelin pennuille koirien maitohappobakteerivalmistetta, Caniusta, sillä haluan tukea pentujen hyvän suolistomikrobiston syntyä. Canius tulee kuulumaan pentujen ruokavalioon koko sen ajan, kun ne asuvat meillä. 

Kiinteän ruuan määrän lisääminen

Toisena kiinteän ruuan päivänä pennut saivat kaksi pientä annosta kiinteää ruokaa. Ensimmäinen annos sisälsi vain possun sydäntä, toinen myös hieman sika-nauta-jauhelihaa. Kaikkien pentujen ulosteen laatu pysyi hyvänä, eikä niille tullut ripulia, joten kolmantena päivänä ruokamäärää taas nostettiin ja mukaan lisäsin omega-3-rasvahappovalmisteen.

Kolmannesta päivästä alkaen pennut ovat saaneet kolme-neljä kertaa päivässä aina pienen annoksen. Sydämen ja jauhelihan lisäksi ne ovat viimeisen viikon aikana saaneet myös koirille tarkoitettua makkaraa ja peuran jauhelihaa. Makkara on maistunut pennuille kaikista huonoiten, muiden lihojen kanssa ei ole ollut mitään ongelmaa, vaan ruoka katoaa lautaselta hyvin nopeasti. 

Viimeisimpänä herkkuna pennut saivat eilen illalla broilerin siipiä, sillä viime päivien aikana pennut ovat alkaneet käyttämään enemmän hampaita ja selkeästi kaivanneet pureskeltavaa.

koiranpennun ruokinta kiinteä ruoka

Vastoin ennakko-oletuksiani pennut saivat tunnissa revittyä siivistä osan lihoista irti ja syötyä ne, mutta luita ne eivät pureskelleet. Voi olla, etteivät ne olleet tarpeeksi nälkäisiä nähdäkseen enempää vaivaa syömisessä – ne lähtivät mieluummin leikkimään ja painimaan toistensa kanssa. Lisäksi siivissä on sen verran paljon lihaa pentujen kokoon nähden, että niiden vatsat tulivat nopeasti täyteen. Pennut jaksavat syödä kerrallaan vielä yllättävän vähän kiinteää ruokaa, noin ruokalusikallisen tai kaksi pentua kohden. 

Pennut ruokailevat vielä usein myös maitobaareissa, vaikkakaan Nana ei enää oikein arvosta naskalihampaita tisseissään. Pietaa sen sijaan hampaat eivät näytä haittaavan ollenkaan. Se on niin tottunut leikkimään meidän Rii-riiviön kanssa, joka puree kovaa leikkiessään.

Lue Nanan pentujen kaikki osat:

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit