Julkaistu

Koiranpennun hoito – hoitotoimenpiteisiin totuttaminen: Nanan pennut, osa 8

koiranpennun hoito

Koiranpennun hoitoon kuuluu pennun totuttaminen erilaisiin hoitotoimenpiteisiin. Viidennen viikon aikana Nanan pennut ovat päässeet käymään kunnolla pesulla jo kahdesti, harjoitelleet föönausta ja  totutelleet hampaiden harjaukseen sekä pöydällä olemiseen. Lue alta Tuulian kertomana miten harjoittelu on sujunut. Lue myös Nanan pennut -sarjan aiemmat osat.

Pentujen arki muuttuu

Nanan pennut täyttävät tänään 12.11.2019 5 viikkoa, ja arki on muuttunut viime viikon aikana. Viikonloppuna (9-10.11.2019) pennut muuttivat isompaan pentuaitaukseen olohuoneeseen.

Koiranpentujen hampaiden harjaus kuuluu perushoitotoimenpiteisiin

koiranpennun hoito hampaiden harjaus
Pentujen hampaat ovat puhjenneet ja nyt totutellaan niiden harjaukseen.

Pentuja on jo ensimmäisten viikkojen aikana totutettu suun tutkimiseen ja ienten koskettamiseen. Nyt  viisiviikkoisina maitohampaat alkavat oikeasti puhkeamaan ja näkymään, ja olemme päässeet harjoittelemaan hampaiden pesua. Pennut suorastaan nauttivat kutisevien ientensä harjaamisesta! 

Koiranpennun hoito: pesu ja kuivaus

Nanan vesikoirien alut ovat päässeet tutustumaan veteen muutenkin kuin pentupesässä olevan suuren, matalan vesiastian avulla – pennut nimittäin ovat käyneet kunnolla pesulla kahdesti. Niiden täyttäessä 4 viikkoa veimme ne valloittamaan kylpyhuoneen, jossa ne leikkivät töpöt pystyssä. Asetin kylpyhuoneen lattialle lakanoita, jotta pennut saivat tukevamman otteen liikkuessaan ja tehdäkseni kokemuksesta mahdollisimman mieluisan. 

pesuun totuttelu
Töpötyttö eli pentu nro 4

Pesun jälkeen pennut pääsivät kokemaan föönikuivauksen. Se jännitti pentuja hieman, mutta ne selvisivät siitäkin hyvin. Föönaaminen ei kuulu espanjanvesikoiran perushoitotoimenpiteisiin, sillä se pilaa helposti turkin. Haluan kuitenkin totuttaa pentuja tähän ihmeelliseen asiaan, jotta ne tottuvat kaikenlaiseen. Föönausta tulemme harjoittelemaan vielä useamman kerran, jotta se jännittäisi pentuja vähemmän.

pennut pesulla suihkussa

Koiranpennun hoito ja pöydällä olemiseen totuttelu

Koiranpennut ovat päässeet harjoittelemaan myös pöydällä olemista. Tuota jaloa taitoa ne tulevat tarvitsemaan esimerkiksi mennessään eläinlääkäriin rokotuksille. Kun ne eivät jännitä jo pelkästään pöydällä olemista, tulee koiranpennun hoidosta ja eläinlääkärikäynneistä mukavampia. 

koiranpennun hoito pöydällä olemisen opettelu
Pöydällä olemisen harjoittelua seurataan tiiviisti.

Pöydälle totuttamisen hoidamme nostamalla pennun seinää vasten asetetulle trimmipöydälle ja syöttämällä pentua siinä. Pentua pitää vahtia tarkkaan, sillä toisinaan ne peruuttavat yllättäen nopeasti enkä missään nimessä halua niiden tippuvan pöydältä. Tämän takia pöytä on myös asetettu seinää vasten. Pentu saa syödä pöydällä, ja hetken päästä se pääsee taas jatkamaan matkaansa lattialle. Pöydällä oleminen oli selkeästi pentujen mielestä outoa, mutta varsinkin tytöt rentoutuivat nopeasti. 

Tytöt osoittivat olevansa taitavimpia jo ensimmäisellä kerrallaan pöydällä oloa treenatessa, ja niistä sai ihan hyviä seisotuskuvia jo.

koiranpennun pöydälläolon harjoittelu
Pöydällä olemisen harjoittelu helpottaa koiranpennun hoitoa ja tekee esimerkiksi tulevista eläinlääkärikäynneistä helpompia.

Lue Nanan pentujen kaikki osat:

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit