Julkaistu

Koiran sisäsiisteys ja sen opetus: Nanan pennut, osa 9

koiran sisäsiisteys

Koiran sisäsiisteys vaatii pitkäjänteistä harjoittelua pentuaikana. Nanan pentujen yhdeksännessä osassa pentupesään lisätään pellettilaatikko ja pennut opettelevat sisäsiisteystaitoja. Lue alta miten harjoittelu edistyy ja miten Tuulia koirankasvattajana opettaa pennuille sisäsiisteyttä. Lue myös Nanan pennut -sarjan aiemmat osat.

Pentupesän siivoaminen

Viikko 5

koiran sisäsiisteys opettaminen

Nana ei enää huolehdi samanlailla pentupesän siivoamisesta, vaan nyt se on minun, kasvattajan, vastuulla. Lisäksi pennut pissaavat nyt koko ajan, ja lakanat ovat heti likaisina. Niinpä meillä vaihdetaan pentupesän lakanat yleensä aamuin illoin. Käytän pennuilla lähinnä vaaleita lakanoita ja fleecejä, joista näen heti kaikki sotkut. Huonona puolena on lähes koko ajan sotkuisen näköinen pentupesä, mutta tuleepa senkin takia vaihdettua usein puhtaat aluset pennuille.

Alempaa voi lukea, miten yritän vähentää pentupesän lakanoiden likaantumista. Toistaiseksi Nanasta on vielä kuitenkin suuri apu siivoamisessa, vaikka negatiivisena puolena asiassa on Nanan haiseva hengitys. Pesen siksi päivittäin myös Nanan hampaita.

Pennut ovat nyt saaneet viikon verran maidon lisäksi kiinteää ruokaa, ja yleensä kiinteän ruuan syömisen alkaessa emät lopettavat pentujen jätösten syömisen. 

Koiran sisäsiisteyden ensiaskel: pellettilaatikko pentupesässä

koiran sisäsiisteys harjoittelu

Viikko sitten pennut saivat pentupesäänsä pissa- ja kakkalaatikon. Tavoitteenani on opettaa pentuja pissaamaan muualle kuin lakanoille. Se vähentää sekä omaa hommaani, että helpottaa tulevien perheiden pennun sisäsiisteysopetusta. Toistaiseksi laatikossa on materiaalina puupellettiä. Haluaisin käyttää vieläkin luonnollisempaa materiaalia, kuten turvetta.

Voi olla, että siirrymme turpeen käyttämiseen tai ainakin kokeilemme sitä. Pennuilla vaan on tapana leikkiä kaikella mahdollisella, ja turvelaatikon tuominen pentupesään tietää luultavasti suuria sotkuja. Toisaalta pennut levittelevät pellettejä ja kastuneista pelleteistä syntynyttä pientä silppua ympäriinsä.

Varsinkin pentu nro 1 on oppinut hienosti hakeutumaan laatikkoon pissalle ja kakalle. Muut pennut pissaavat ja kakkivat vielä lähinnä muualle. Nostan kuitenkin pentuja laatikkoon aika niiden herätessä ja syötyä, ja jos näen niiden tekevän tarpeitaan väärään paikkaan. Oikeaan paikkaan tarpeiden tekemisestä tulee totta kai erittäin suuret kehut!

Pentujen sisäsiisteyden kehitys

Viikko 6

Pennut ovat hienosti oppineet käyttämään pellettialuetta vessanaan ja pentuaitaus pysyy siistimpänä. Useina aamuina noin puolet jätöksistä on tehty pelleteille ja pissojakaan ei ole enää ympäri aitausta, vaan ne ovat lähinnä joko pelleteissä tai pellettialueen vieressä. Aamu alkaa edelleen pentupesän siivoamisella ja toisinaan pentujen pesemisellä, sillä ne tepastelevat jätöksissään. Sitä ei uskoisikaan, kuinka paljon sotkua ja pyykkiä tämän ikäiset koiranpennut aiheuttavat. Pentujen aineenvaihdunta onkin aikuista nopeampi ja ne pissaavat suhteessa kokoonsa paljon enemmän ja useammin. 

koiran sisäsiisteys opettelu

Lue Nanan pentujen kaikki osat:

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit