Julkaistu

Espanjanvesikoiran pentujen luonne-erot: Nanan pennut, osa 10

enspanjavesikoira pentujen luonne

Neliviikkoisissa espanjanvesikoiran pennuissa alkaa näkyä jo selviä luonne-eroja. Nanan pennuissa on piirteitä rauhallisesta topakkaan ja läheisyyttä kaipaavasta itsevarmaan. Nanan pennut -sarjan 10. osassa Tuulia kuvailee kaikkien viiden pennun luonteenpiirteitä ja luonteiden kehitystä. Lue myös Nanan pennut -sarjan aiemmat osat.

Pentujen luonne-erot

Viikko 5

Tässä vaiheessa olen alkanut tuntemaan Nanan pennut jo aika hyvin, ja niiden luonteet erottuvat yhä paremmin. Niistä kaikista on kasvamassa mukavia koiria. Jokaisen pennun kohdalla tulevan omistajan kannattaa kuitenkin kiinnittää tiettyihin asioihin huomiota. Luonteet kehittyvät ja alkavat näkyä yhä enemmän seuraavien viikkojen aikana.

Espanjanvesikoiran pennut 1 ja 2: itsevarmat töpöpojat

espanjanvesikoira pentu 1
Pentu nro 1
koiranpentu 2
Pentu nro 2

Ruskeat töpöpojat, eli pennut nro 1 ja 2, olivat ensimmäiset pennut, jotka hakeutuivat pentupesän toiseen laitaan nukkumaan muiden nukkuessa edelleen vain kavereiden kanssa kasassa. Tätä omaa rauhaa pojat hakivat jo pariviikkoisina. Ruskeat pojat voi bongata usein myös nukkumassa selällään – niillä on turvallinen olo ja tarpeeksi itsevarmuutta. 

Toinen ruskeista pojista, pentu nro 1, on selkeästi herkempi koville äänille, ja sen kohdalla täytyykin kiinnittää huomiota ääniin totutteluun. Meillä esimerkiksi kolistellaan nyt pentujen ruokinnan aikana kattilan kansia. Pentu nro 1 on pennuista ainoa, joka saattaa reagoida kolinaan. Usein se kuitenkin könyää ruokalautaselta syliini eli äänilähteen suuntaan. Se ei siis peloissaan pakene, mutta ääni selkeästi häiritsee sitä. 

Treenaamme pentujen kanssa ääniin totuttelemista esimerkiksi soittamalla niille ilotulitusten ääniä. Ilotulitteet ja uusivuosi ovat monelle koiralle paljon stressiä aiheuttava tekijä, joten teen kaikkeni, että saan maailmalle ääniin tottuneita koiria. Nana ei reagoi paukkeeseen ollenkaan, ja toivon, että pennuista tulee samanlaisia.

Espanjanvesikoiran pentu 3: iloinen hännänheiluttaja

koiranpentu 3
Pentu nro 3

Pitkähäntäinen tyttö, pentu nro 3, on iloinen hännänheiluttaja. Se ei tee itsestään isoa numeroa, mutta on aina ensimmäisten joukossa tervehtimässä ihmisiä häntäänsä heiluttaen. Se vaikuttaa suhteellisen helpolta koiralta, jolta ei kuitenkaan energia lopu kesken kaiken.

Espanjanvesikoiran pentu 4: tomera töpötyttö

espanjanvesikoira pentu 4
Pentu nro 4

Töpötyttö, pentu nro 4, on todella tomera ja täpäkkä koiranalku! Se oli pennuista ensimmäinen, joka haukkui. Sillä on jo pitkään ollut tapana ottaa tiivis katsekontakti, haukahtaa ja sitten lähteä leikkihyökkäykseen. Se kantaa itsensä hyvin itsevarmasti ja jaksaa riehua muita pentuja kauemmin. Nyt olohuoneen pentuaitauksen siirtymisen jälkeen sen voi bongata usein ”rähisemästä” aidalla, sillä se haluaa leikkimään aikuisten koirien kanssa. Töpötyttö tulee tarvitsemaan enemmän kuria kuin vaikka pentu nro 5.

Espanjanvesikoiran pentu 5: nöyrä poika

espanjanvesikoira pentu 5
Pentu nro 5

Alusta alkaen pentu nro 5 on ollut nöyrempi ja vähemmän energinen kuin muut – vähän nössö. Se on kuitenkin aina antanut kuulua, mikäli se ei ole aivan tyytyväinen. Jo parin päivän ikäisenä se inisi tissillä, jos tissistä ei tullut sen makuun tarpeeksi maitoa. Se kyllä leikkii muiden kanssa ja leikkihyökkäilee muiden päälle samalla muristen. Pentu nro 5 on pennuista se, jolle hampaiden peseminen ja kaikki käsittely on aina ollut erittäin helppoa. Se rentoutuu syliin heti ja on mielellään käsiteltävänä.

Toistaiseksi yksikään pennuista ei ole osoittanut espanjanvesikoirille ominaista resurssiaggressiivisuutta. Aikanaan rotu on jalostettu vahtimaan omistajan omaisuutta, “resursseja” kuten laivaa, mutta nykyään lemmikeistä halutaan helpompia ja resurssiaggressiivisuus nähdään usein rodun negatiivisena puolena. Vielä kaikki pennut kuitenkin syövät sulassa sovussa samalta lautaselta tai esimerkiksi samaa broilerin siipeä. Mielenkiinnolla odotan, jatkuuko sopu.

Luonne-erojen kehitys

Viikko 6

Viimeisen viikon aikana pentujen luonteet ovat muovautuneet edelleen. Aiemmin ääniin reagoinut poika nro 1 ei enää pahemmin reagoi, mutta poika nro 2 sen sijaa on alkanut jonkin verran aristelemaan ääniä, ja sillä kestää uusissa tilanteissa eniten aikaa tottua tilanteeseen. Se tulee tarvitsemaan paljon sosiaalistamista, jottei siitä tule arka. Se ei ole myöskään yhtä avoin kuin muut pennut. Se kuitenkin tottuu uusiin tilanteisiin, mutta se vaan vie jonkin verran aikaa. Sitten se on yhtä iloinen ja menevä kuin kaikki muutkin.

Muut pennut ovat pääasiassa kaikkien uusien paikkojen kanssa sinut heti. Pentu nro 5, ”nössö poika”, ei enää ole yhtä herkkä valittamaan elämän kurjuudesta kuin ennen, ja se suuntaa rohkeasti eteenpäin. Se on ehkä jopa koko pentueen rohkein yksilö uusissa paikoissa. Lisäksi se suhtautuu kaikkiin hoitotoimenpiteisiin todella nätisti.

koiranpentu Sahra auttaa veljensä hampaiden pesussa
Espanjanvesikoiran pentu Sahra osallistuu aktiivisesti kaikkeen tekemiseen, myös veljen hampaiden pesemiseen.

Töpötyttö eli Sahra on päivä päivältä täpäkämpi, ja olen erittäin iloinen siitä, että se menee koirakokeneeseen kotiin – Sahra tulee tarvitsemaan huolellisen koulutuksen ja sen energia tulee suunnata oikeisiin asioihin. Se haukkuu pentuaitauksen reunalla huomiota, ja jää uikuttamaan ja haukkumaan peräämme, kun lähdemme aikuisten koirien kanssa ulos.

Sahra haukkuu myös kissoillemme niiden leikkiessä ja juostessa aitauksen ohi. Muita pentuja ohi kiitävät kissat eivät isommin kiinnosta. Sahra on kuitenkin maailman valloittavin otus ja vaikken mitään myönnä, niin saattaapa se olla lempipentuni.

Lue Nanan pentujen kaikki osat:

TassuAvulla pidät lemmikkisi terveys- ja harrastustiedot kätevästi kännykässäsi ja seuraat esimerkiksi koiran kipua Helsingin yliopiston kehittämän kipumittarin avulla.

Uusimmat artikkelit